*PRETURILE AFISATE PE SITE POT FI DIFERITE FATA DE PRETURILE DIN MAGAZINE.
KAI Cutitul bucatarului, Shun Classic Kiritsuke, 20 cm
- Brand:KAI
- Cod produs: DM-0771
- Disponibilitate: In Stoc
-
1.250,00 Lei
- include TVA
Cutitul bucatarului din colectia Shun Classic, cu lama de 20 cm - Made in Japan.
Producator: KAI
Lungime lama: 20 cm
Lungime maner: 12.5 cm
Cutitul bucatarului este un cutit universal, multifunctional, de baza in bucatarie orice bucatarie. Este cutitul folosit cel mai des. Lama sa lunga, lata si curbata va permite o utilizare profesionala. Poate fi folosit la tocare, taiere, strivire, aplatizare si pentru mutatul ingredientelor de pe tocator. Lama mai lunga va permite taierea unor contitati mai mari in acelasi timp (de exemplu se pot toca 3-5 morcovi deodata) acest lucru este foarte important pentru cresterea productivitatii.
Un cutit Kiritsuke este un tip de cutit japonez traditional, considerat a fi un instrument versatil si esential in bucataria japoneza. Acesta combina caracteristicile a doua cutite japoneze distincte: usuba (utilizat pentru legume) si yanagiba (utilizat pentru peste).
Shun Classic
Colectia Shun Classic imbina arta japoneza veche a fauririi sabiilor de samurai cu procesele de fabricatie ultra-moderne din prezent. Rezultatul se traduce printr-o gama de cutite de inalta calitate, cu straturi de Damasc, create acordand o atentie deosebita chiar si celor mai fine detalii.
Prin urmare, cutitele sunt ideale pentru uz profesional. Lamele Shun Classic sunt incantatoare vizual gratie tiparului deosebit semi-lucios obtinut prin prelucrarea amestecului de otel Damasc, setat in 32 de straturi pe fiecare parte a nucleului central. Alaturarea cu un maner elegant din pakkawood negru da nastere unui design estetic ce are la baza calitatea si functionalitatea.
Otelul VG MAX cu o duritate de 61 (±1) HRC formeaza corpul central al lamei, pana la varf. Acoperit de 32 de straturi de otel Damasc, cutitul se remarca printr-o lama atat dura, cat si flexibila, datorita compozitiei sale hibride. Lamele din colectia Shun Classic au tais dublu.
Manerul subtire este realizat din pakkawood (un furnir de esenta de lemn), proiectat in forma traditionala japoneza de castana. Rasinile de inalta calitate cu care a fost tratat lemnul asigura rezistenta la umezeala a materialului. Forma de castana garanteaza utilizarea ferma si sigura a cutitului pe timpul taierii, iar capatul integrat sporeste stabilitatea si echilibrul.
Materiale
KAI utilizeaza unele dintre cele mai rezistente si, in acelasi timp, flexibile aliaje de otel, precum si alte material de inalta calitate.
VG-Max este cel mai recent aliaj din gama VG, cu o proportie mai mare a elementelor secundare din otel (mai mult carbon pentru duritate si durabilitate, mai mult crom pentru rezistenta la uzura si coroziune, mai mult cobalt pentru duritate, tungsten pentru finetea suplimentara a taisului, molibden pentru rezistenta la coroziune si duritate, vanadiu pentru rezistenta la impact.
Duritatea VG-Max pe scara Rockwell este 61 +/- 1, la fel ca la VG-10, insa lama este mult mai rezistenta si isi pastreaza mai mult timp taisul perfect. Unghiul de ascutire este de 16 grade pe fiecare parte, ceea ce imbunatateste ascutisul si garanteaza o feliere foarte precisa.
Pentru ca VG-Max este un aliaj foarte dur, cutitele din gama Shun au 32 de straturi de otel de Damasc care invelesc acest nucleu. Straturile de otel in tehnica Damasc sunt foarte frumoase, ele protejeaza nucleul dur al lamei de provocarile fizice si chimice aparute in timpul utilizarii. In Japonia, aceasta metoda de fabricare a lamelor este cunoscuta sub numele de "kasumi". Kasumi inseamna ceata; unele straturi de otel creeaza un aspect cetos pe nucleul metalic. Aceasta metoda de manufacturare confera un mix perfect de proprietati: un tais extrem de ascutit si o mare usurinta in ascutire. Pot fi identificate numeroase asemanari cu metodele de manufacturare a sabiilor de samurai.
KAI detine drept de utilizare exclusiva a aliajului VG-MAX, fiind singurul producator de cutite din lume care poate folosi acest aliaj performant.
Otelul Damascus este un aliaj format din mai multe straturi de otel suprapuse. Pentru realizarea unei acoperiri cu Damas, se pot folosi una sau mai multe clase de otel. Acest lucru permite combinarea claselor de otel cu proprietati contrastante; de exemplu, pentru a obtine un otel deosebit de dur, dar si flexibil in acelasi timp.
Finisarea tip Damasc a otelului este obtinuta prin stratificari succesive de oteluri cu compozitii mai mult sau mai putin diferite, urmand apoi forjarea acestora intr-un singur bloc unitar. Cele mai multe cutite din gamele Shun au 32 de straturi de otel care invelesc un nucleu din otel VG-Max. Pe masura ce maestrii de la KAI finiseaza lama bruta, subtiind metalul de la partea fara tais catre tais, incep sa dezvaluie modele valurite, deosebit de frumoase. Apoi, suprafata este sablata, conferindu-i textura, astfel incat alimentele taiate sa nu se lipeasca de lama in timpul taierii. Tratarea cu diversi acizi a suprafetei lamei amplifica estetica cutitului prin prisma faptului ca diferitele oteluri reactioneaza altfel, de exemplu straturile cu mai mult carbon capata o nuanta mai inchisa la culoare, pe cand straturile bogate in nichel raman argintii. Aceste straturi alternative creeaza un minunat joc cromatic, punand in valoare aspectul unduitor si fluid al metalului. Straturile de otel in tehnica Damasc protejeaza nucleul dur al lamei impotriva provocarilor fizice si chimice aparute in timpul utilizarii.
Pakkawood se refera la un furnir din lemn, compus din mai multe straturi de lemn de esenta tare, care se utilizeaza la fabricarea manerelor. Furnirul din lemn impregnat este infuzat cu rasini de inalta calitate si poate fi colorat, permitand crearea unei game diversificate de manere pentru cutite. Manerele sunt ideale pentru cutitele de bucatarie, deoarece acestea vin des in contact cu lichide sau alimente umede.
Intretinerea cutitului
Inainte de prima utilizare, clatiti cutitele KAI cu apa calda. Imediat dupa fiecare utilizare curatati lama cu mana sub un jet de apa si uscati-o cu o carpa moale; nu folositi solutii de curatare agresive! Clatiti substantele agresive/corozive de pe lama imediat dupa expunere (cum ar fi de exemplu zeama de lamaie)
Pentru siguranta dvs., va recomandam sa stergeti intotdeauna cutitutul efectuand o miscare dinspre dvs. spre exterior si dinspre partea boanta a lamei catre cea ascutita, folosind un prosop de bucatarie sau un alt material textil moale.
Cutitele KAI nu trebuie curatate niciodata masina de spalat vase! Curatati-le manual pentru a proteja materialul si a le pastra taisul.
Va recomandam sa taiati doar pe tocatoare de lemn sau plastic. Sticla, piatra si granitul nu sunt suprafete potrivite pentru tocat intrucat pot afecta permanent taisul lamei.
De principiu, lamele cutitelor KAI nu sunt trebuie utilizate pentru taierea oaselor (inclusiv a oaselor de peste) sau a mancarurilor congelate. Cutitele KAI sunt specializate pe taieri fine, de precizie, nu pentru sarcini dure si agresive.
Atunci cand depozitati cutitele, asigurati-va ca taisul lor nu intra in contact cu alte obiecte metalice. Astfel, ele isi vor pastra taisul si nu se vor pata. Cea mai buna metoda de stocare a cutitelor este in blocuri pentru cutite, suporturi din lemn pentru sertare, teci, huse sau pe rafturi magnetice.
Cutitele KAI cu manere de lemn nu trebuie sa stea prea mult in apa. Ocazional, aplicati un strat de ulei vegetal pe suprafetele de lemn (cel mai bun pentru aceasta este uleiul de musetel).
Cum ascutim un cutit KAI?
Inainte de utilizare, piatra de ascutit trebuie scufundata complet in apa timp de 10 minute. Pe durata ascutirii, asigurati-va ca pe suprafata pietrei exista intotdeauna o pelicula de apa. Apa de pe piatra are rolul de a raci lama cutitului in timpul slefuirii.
Ascutirea lamelor cu doua taisuri
- Asezati una din laturile lamei pe piatra pentru ascutit.
- Incepeti de la varful lamei. Trageti cutitul intr-un unghi de 16° pe piatra, miscand lama inainte si inapoi, exercitand doar o usoara presiune. Repetati acest proces pana cand observati ca in apa de pe suprafata pietrei a aparut un praf de piatra foarte fin.
- Intoarceti cutitul si continuati sa ascutiti si partea cealalta a lamei, asa cum este descris mai sus. Incercati sa mentineti acelasi numar de miscari pe o parte si pe cealalta. Este important sa mentineti acelasi unghi pentru a obtine o lama simetrica.
- Clatiti cu atentie cutitul si piatra pentru ascutit in apa fierbinte.
Cutite japoneze Vs. Cutite europene
Domeniul cutitelor de bucatarie este in general redus la comparatia dintre cutitele europene si cutitele japoneze, fiecare tip de producator oferind informatiile sale. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste doua mari genuri de cutite este bine sa studiem putin tipicul fiecarei bucatarii.
Europa: tarile europene sunt mari consumatoare de carne, asadar cutitele sunt dezvoltate in directia acestui consum, ele fiind concepute mai mult pentru taierea carnii si sfaramarea oaselor, cu lame care tind sa fie mai groase, rezistente si ascutite iar echilibrul cutitului duce un pic mai multa greutate in fata.
Japonia: Mult mai focusata pe consumul de peste si legume, cutitele japoneze permit o preparare ingrijita si atenta a alimentului. O lama subtire, exrem de ascutita este cea care raspunde acestei necesitati, iar echilibrul lama-maner este mult mai uniform.
Avantajul cutitelor japoneze este ca stratul-nucleu interior este extrem de dur (59-64 HRC) iar cand beneficiaza de o intretinere corespunzatoare, lama se pastreaza exceptional de ascutita pentru foarte multi ani.
KAI
De peste 100 de ani, compania KAI produce cutite de inalta calitate conform traditiei legendarilor luptatori samurai din Japonia de demult. Pe intreaga durata a procesului de fabricatie, dorinta de a prezerva traditiile antice si de a le imbina cu tehnici inovatoare reprezinta nu o contractie, ci mai degraba pune bazele unor produse noi ce onoreaza arta japoneza a prelucrarii metalelor, satisfacand totodata cererea unei piete contemporane exigente.
KAI a fost fondat in anul 1908 in orasul Seki din Japonia. De-a lungul secolelor, orasul Seki a ajuns sa fie cunoscut drept Mecca sabiilor si a cutitelor, datorita expertilor faurari care isi demonstrau maiestria si inventivitatea in prelucrarea metalelor.
Astazi, KAI colaboreaza in procesul de productie doar cu lucratori calificati ce detin o experienta vasta. De asemenea, compania japoneze utilizeaza un numar de sortimente de oteluri de inalta calitate, prelucrate prin tehnici de ultima generatie si finizate prin metode manuale traditionale.
Cutitele japoneze KAI sunt recunoscute la nivel international pentru faptul ca ofera o experienta uluitoare in prepararea celor mai delicate feluri de mancare care adesea necesita taieri extrem de precise.
Productia cutitelor se realizeaza manual, presupunand aproximativ 50 de procedee de lucru (in functie de model si colectie). Aceste procedee pot fi grupate in cateva etape majore: matritarea straturilor de otel, forjarea materialului la cald, sudarea partii interioare a manerului, montarea si polisarea manerului, lustruirea fina a lamei, marcarea, finisarea manerului, ascutirea finala a taisului.
Website oficial producator: https://www.kai-europe.com
Caracteristici | |
Dimensiuni | Lama: 20 cm | Maner: 12.5 cm |
Material | Otel 6A/1K6 + maner din pakkawood |
Detalii generale | |
Brand | KAI |
Colectie | Shun Classic |
Garantie | 10 ani |
Tara de origine | Japonia |
Grupa | Cutite japoneze |
Cod bare | 4901601387476 |
Etichete: cutite, cutitul bucatarului, cutite japoneze, cutite profesionale, cutit kiritsuke, cutit shun, cutit shun classic, cutit kai, KAI, 4901601387476