All Blogs

Blogs
05 Nov 2020

5 rețete de paste gătite cu tigaia GreenPan Cambridge Infinity

Cine nu iubește pastele? Cine nu a mâncat măcar o dată o porție de paste, fără sa fie cucerit complet? Pastele sunt delicioase, versatile și deseori alegem să le integrăm în meniul nostru atunci când ne dorim o masă specială, ușor și rapid de făcut, cu un strop de magie în plus. Nouă ne plac atât de mult pastele încât pe 25 octombrie, de Ziua Mondială a Pastelor, am provocat 5 foodbloggeri să pregătească o rețetă delicioasă în tigaia GreenPan – Cambridge Infinity.

Am adunat la un loc rețetele delicioase create cu atenție de către specialiștii în bucătărie și promitem că vă vor suprinde:



Spaghete Carbonara pregătite cu pasiune de către Andreea (Taste Bazaar)



Ingrediente (2 porții)

200g spaghette

2 linguri de ulei de măsline

30g guanciale (sau pancetta/ bacon)

2 ouă mari (sau 3 mici)

50g parmezan

piper


Mod de preparare:

Se pun la fiert pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

În tigaia GreenPan se pune uleiul de măsline și carnea tăiată în cuburi mici. Se prăjește în jur de 5 minute până când se rumenește. Excesul de grăsime se poate absoarbe cu un șervet de hârtie.

Se rade parmezanul pe răzătoarea KAI.

Într-un bol se bat ouăle și parmezanul ras. Se adaugă piper.

Când pastele sunt fierte, se adaugă în tigaie, peste guanciale și se amestecă bine. Se ia tigaia de pe foc și se toarnă în ea, treptat, compoziția de ou și parmezan. Se amestecă rapid până când sosul devine cremos și acoperă toate pastele.

O rețetă rapidă și gustoasă!



Spaghete cu mascarpone și anșoa exact ca în Italia – rețeta Mirunei Lica (FooDiva)



Ingrediente (2 porții)

1/3 pachet de spaghete integrale

1 lingură de ulei de măsline

6 fileuri de anșoa, tocate mărunt

1 cățel de usturoi, tocat mărunt

1/4 linguriță fulgi de chilli

150g roșii cherry, tăiate pe jumătate

4 linguri de vin alb sec

2 linguri de mascarpone

1 lingură de parmezan ras pe răzătoarea KAI (și extra pentru servire)

2 linguri de pătrunjel tocat mărunt

Sare


Mod de preparare:

Se pun pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Între timp se pun uleiul și fileurile de anșoa tocate mărunt în tigaia GreenPan și se călesc timp de 1 minut sau până când peștele se „topește” în ulei. Se adaugă usturoiul și fulgii de chilli, apoi roșiile și se gătesc până când acestea se înmoaie usor.

Se adaugă vinul și se lasă să fiarbă, apoi se apasă cu lingura roșiile până când acestea se zdrobesc în sos.

Se adaugă pastele și 2-3 linguri din apa în care au fiert.

Se ia tigaia de pe foc, se adaugă mascarpone, sare și parmezan și se amestecă până când sosul emulsionează și pastele devin cremoase.

Pastele se servesc cu pătrunjel proaspăt deasupra și cu mult dor de Italia.



Spaghete Alla Putanesca după rețeta delicioasă a lui Hayat (Hayatteria)


Ingrediente (2 porții)

200g spaghete fără gluten

5 linguri de ulei de măsline

3 căței de usturoi

3 ardei pepperoncino uscați

50g de anșoa

1 lingură de capere

1 mână de măsline

400g roșii din conservă

50g pecorino

1 mână de pătrunjel tocat mărunt


Mod de preparare:

Se fierb spaghetele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

În 2 linguri de ulei de măsline se călește usturoiul după care se adaugă ardeiul iute. Se adaugă fileurile de anșoa și se lasă să se topească puțin. Se adaugă 3 linguri de ulei de măsline, caperele și măslinele.

Se toarnă roșiile din conservă și se gătește totul la foc mic timp de 3 minute.

Se adaugă pastele fierte, se rade pecorino peste și se presară și pătrunjelul.

Un deliciu.



Paste cu iz românesc gătite de Greta (DeMâncare) – Spanac, ou și parmezan


Ingrediente (2 porții)

3 căței de usturoi

Ulei de măsline

400g spanac congelat

100g parmezan

3 ouă

Sare


Mod de preparare:

Se pun la fiert pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se călește usturoiul în puțin ulei de măsline după care se adaugă spanacul.

Când spanacul s-a gătit se pot adăuga pastele fierte, se rade parmezanul pe răzătoarea de la KAI și se introduce tigaia GreenPan la cuptor pentru 10 minute la 170 de grade.

Între timp, se poșează ouăle. Se scoate tigaia din cuptor, se mai rade puțin parmezan, se așază ouăle poșate în mijloc și se savurează cu drag.



Orecchiette cu sos roșu și vin gătite cu atenție de Iulia (Jurnal Dulce)


Ingrediente (2 porții)

100g paste
3 roșii
2 căței de usturoi
100ml vin alb
1 lingură ulei de măsline
1 lingură mix de condimente italienești
1 linguriță de zahăr

Parmezan
Sare și piper


Mod de preparare:

Se toarnă uleiul de măsline în tigaia GreenPan și se încinge timp de 1 minut, apoi se adaugă usturoiul. Când usturoiul s-a gătit se adaugă roșiile decojite și date pe răzătoarea mică.

Se adaugă mixul de condimente, vinul, zahărul, sarea, piperul și se lasă să scadă aproximativ 10 minute.
Se adaugă pastele (fierte în prealabil conform instrucțiunilor de pe ambalaj) si se amestecă bine, apoi se rade fin mult parmezan.

Pastele se savurează alături de un pahar de vin!

Abia așteptăm să ne spuneți care dintre rețetele de mai sus abia așteptați să le faceți.

Pasta la vista!

 

Te-ar putea interesa următoarele produse:


Tigaie Cambridge Infinity, GREENPAN


Răzătoare Pure Komachi, KAI

Blogs
14 Oct 2020

Rețetă de tartă cu dovleac

Când spui “toamnă” te gândești la frunzele arămii ce cad pe iarba încă verde, la aroma de strugure zdrobit, la haine confortabile și, bineînțeles, la dovleacul plin de aromă.


Din septembrie până în noiembrie este sezonul de vârf pentru dovleac. Această legumă este bine cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce organismului, dar și pentru utilizările multiple în preparatele culinare. Dovleacul este ingredientul de bază care oferă gustul și savoarea unor rețete de excepție.




Mai jos îți prezentăm o rețetă delicioasă de tartă cu dovleac:



INGREDIENTE

Blat

180g faină

85g unt

25g zahăr alb

1 gălbenuș de ou

1 lingură de apă


Umplutură

200g zahăr brun

un praf de sare

1 ½ lingurițe de scorțișoară

450g piure de dovleac

2 ouă

375 ml lapte


METODĂ

Blat

  1. Amestecă făina cu untul până capătă consistența unui aluat sfărâmicios. Adaugă apoi gălbenușul de ou, apa, zahărul alb și frământă până obții un aluat compact.
  2. Întinde aluatul în formă rotundă cu diametrul de 28 cm și mută-l în forma de copt. Introdu forma de copt la cuptorul preîncălzit la 200°C până capată o culoare aurie.


Umplutură

  1. Într-un bol amestecă zahărul, praful de sare și scorțișoara. Într-un alt bol amestecă ouăle cu piureul de dovleac și mixează cele două texturi până la omogenizare, apoi adaugă laptele.
  2. Toarnă amestecul peste aluatul din forma de copt și coace-l în cuptor la 180 de grade timp de 1 oră sau până trece testul cu scobitoarea. Scoate tarta din cuptor și las-o să se răcească înainte de a o servi.


O tartă aromată și plină de savoare, numai bună de savurat la ceai. 


Te-ar putea ajuta următoarele produse:


Bol patiserie, 3 litri

Forma tarta, 28 cm

Sirag greutati, 150 g

Spatula silicon


Blogs
08 Oct 2020

4 feluri de a găti ou la micul dejun

Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente din lume, motiv pentru care sunt excelente pentru micul dejun. Sunt extrem de versatile si există o mulţime de variante de a le prepara. Mai jos îți propunem 4 moduri de a găti un ou:


1. OU POȘAT


  1. Intr-o oală se pun la fiert 2 litri de apa în care se adaugă 1 lingură de oțet. Aciditatea oțetului va ajuta albușul de ou să nu se separe;
  2. Apa se aduce până la punctul de fierbere, însă temperatura trebuie controlată pentru a nu lăsa apa să clocotească;
  3. Oul se sparge separat într-un vas mic, iar în oala cu apă se formează un vârtej cu ajutorul unei linguri, în care se aruncă apoi oul;
  4. Se pune cronometrul și se lasă oul intre 3 minute 30 de secunde și 4 minute. Cu ajutorul unei palete se scoate oul și se introduce într-un vas plin cu apă și gheață. Acest proces ajută la stoparea gătirii oului;
  5. Se poate servi pe pâine prăjită cu avocado.


Te-ar putea ajuta următoarele produse:


Oala Woll, 6 litri


Spumiera Woll, silicon


Cronometru digital


Tava servire mic dejun


2. OU FIERT



Varianta I

  1. Se pune oul într-un vas încăpător folosind o lingura și se adaugă suficientă apă încât să fie acoperit;
  2. Oul fiert moale se gătește 3 minute din momentul în care apa începe să fiarbă; iar oul fiert tare se gătește 12-15 minute din momentul în care începe să fiarbă apa.


Varianta II

  1. Se introduc ouăle în fierbătorul de ouă electric și se gătesc conform instrucțiunilor din manualul de utilizare. Dispozitivul te ajută să câștigi timp și să fierbi până la 7 ouă în același timp;
  2. Poți servi ouăle pe pâine cu unt, sparanghel și chives tocat mărunt.


Te-ar putea ajuta următoarele produse:


Fierbator de oua


Feliator de ou


Foarfeca pentru ou


Timer pentru fiert oua


3. OU OCHI



Sunt multe moduri de a găti un ou ochi, însă noi îți propunem o variantă mai sănătoasă, fără a utiliza ulei:

  1. Se pune pe foc o tigaie non-aderentă și se încălzește timp de 1 minut;
  2. Se sparge oul fix în mijlocul tigăii, se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic spre mediu 2 minute jumătate.
  3. Oul se poate transporta în farfurie, fără probleme, cu ajutorul unei spatule.
  4. Se asezonează cu sare și piper și se servește cu bacon crocant.


Te-ar putea ajuta următoarele produse:


Tigaie non-aderenta


Rasnita sare/piper


Paleta din silicon


Forme oua prajite


4. OMLETĂ



  1. Într-un bol se sparg ouăle și se amestecă bine cu telul, împreună cu puțin lapte, sare și piper.
  2. Se topește puțin unt în tigaie și se toarnă ouăle. Acum este momentul ideal să adaugi legume sau brânzeturi.
  3. Când omleta s-a închegat pe margini, se ridică cu o spatulă termorezistentă, de jur împrejur, lăsând oul încă lichid să se scurgă dedesubt, în tigaie.
  4. Când nu a mai rămas ou lichid, omleta se ia de pe foc, se îndoaie, lăsându-se să alunece pe o farfurie.


Te-ar putea ajuta următoarele produse:


Spatula Orka


Tigaie non-aderenta


Rasnita de piper


Tel ajustabil


Care variantă îți place cel mai mult? Așteptăm răspunsul tău printr-un mesaj pe conturile de Social Media unde te invităm să ne urmărești pentru a fi la curent cu noutățile Simona’s Cookshop: Facebook si Instagram.

Blogs
29 Sep 2020

Despre vasele de fontă și întreținerea lor

Tigăile din fontă sunt mereu o opțiune bună pentru a găti rapid preparatul preferat. În plus, dacă îngrijești vasele corespunzător, nu se vor strica niciodată. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a menține vasele de fontă în stare perfectă pentru o perioada lungă de timp.

 

Pregătirea vaselor de fontă înainte utilizare (tratarea vasului)

Tratarea fontei se face prin ungerea pe toate părțile cu ulei rezistent la temperaturi înalte (ulei de floarea soarelui sau ulei de rapiță) și coacerea ei la temperaturi ridicate: 1 ora în cuptorul încins la 200 de grade. În felul acesta se va forma un strat protector care va împiedica apariția ruginei. În plus, acest proces va împiedica și lipirea și arderea mâncării.

O tigaie “arsă” ca la carte, ar trebui sa fie lucioasă si netedă.


Întreținerea vaselor de fontă

După fiecare utilizare vasul se spală imediat cu un burete, apă caldă și detergent de vase. După spălare vasul se încălzește puțin pe foc, pentru a se usca complet, apoi se unge toată suprafața cu puțin ulei vegetal.


De ce să alegi un vas de fontă?

 Menține o temperatură constantă și astfel este ideală pentru a găti alimente care au nevoie de foc mare

 Poate fi folosită în cuptor, pe vatră, pe aragaz, dar și pe plita cu inducție.

 Este dintr-un material natural.

 Dacă este întreținută corespunzător, durata vieții este pentru totdeauna.


Ce să gătești în tigaia de fontă?

Vasele din fontă sunt ideale pentru a găti carne, ouă sau legume. De evitat preparatele cu lichide precum: oțet, sos de roșii sau vin.


O rețetă rapidă și delicioasă – Cotlete de berbecuț în tigaia de fontă


Ingrediente:

 6 cotlete de berbecuț

 3 ramuri de rozmarin proaspăt

 5 căței de usturoi

 5 linguri de ulei de măsline

 Sare și piper

 3 linguri de unt


Metoda:

Într-un vas se amestecă cotletele de berbecuț cu rozmarinul și usturoiul tocate mărunt, se asezonează de sare și piper și se amestecă cu câteva linguri de ulei de măsline. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă vasul la frigider peste noapte.

A doua zi se scoate carnea din frigider și se aduce la temperatura camerei. Se încinge bine tigaia de fontă pe aragaz, se așează cotletele de berbecuț și se rumenesc câte 3 minute pe fiecare parte.

La final se adaugă rozmarin proaspăt și unt pentru un plus de aromă.

Poftă bună! 


PRODUSE RECOMANDATE:


Blogs
20 Jan 2020

10 alimente care lupta impotriva depresiei

20 ianuarie, denumita si Blue Monday, a fost declarata (de cercetatorii britanici, evident!) cea mai deprimanta zi din an. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea mai multor factori: temperaturile scazute, intensitatea slaba a luminii, veniturile reduse ca urmare a cheltuielilor din perioada sarbatorilor de iarna, vacantele care tocmai s-au  incheiat si cele viitoare care par mult prea departe.

Depresia, o boala cu care ne confruntam tot mai des in ultimele decenii, este influentata de o multitudine de cauze, printre care cele genetice, hormonale, diverse boli sau stres.

Conform health.com, alimentatia poate avea un rol extrem de important atunci cand vine vorba de starea noastra de bine. Astfel, un stil de viata sanatos, ce presupune o dieta corecta, pe baza de alimente naturale si cat mai putin procesate, ne poate ajuta in lupta impotriva depresiei.


Grasimi sanatoase

Grasimile gasite in nuci sau peste sunt esentiale pentru sanatatea creierului. Studiile arata ca persoanele care mananca peste prezinta un risc cu 17% mai mic de a suferi de depresie. Acizii grasi Omega-3 din fructe de mare si grasimi monosaturate - nuci, avocado, ulei de masline - sunt foarte benefice pentru sanatatea noastra mintala.


Dieta mediteraneana

Imbunatatirea generala a alimentatiei poate reduce starile depresive, legatura dintre cele doua fiind foarte complexa. Pentru a avea o stare de bine alege fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste, carne rosie slaba, ulei de masline si nuci. Elimina din mese dulciurile, cerealele rafinate, mancarurile procesate si bauturile indulcite.


Mancarurile fermentate

Cine ar fi zis ca acestea chiar pot sa ajute? Studiile efectuate pana in prezent arata ca anumite bacterii sau agenti de fermentare, cunoscuti ca si probiotice, sunt de ajutor impotriva depresiei si anxietatii. De exemplu, chefirul este plin de bacterii sanatoase care pot reduce inflamatiile la nivelul aparatului digestiv. Iar legatura dintre sistemul digestiv si psihic a fost demonstrata de denumarate ori.


Legume cu frunze verzi

In topul alimentelor cu efect antidepresiv regasim legumele cu frunze verzi: nasturel, spanac, frunze de mustar, salata verde, sfecla mangold.  Acestea sunt bogate in acid folic, o vitamina importanta din grupa B. Acidul folic interactioneaza si cu alte substante chimice din creier, responsabile de starea noastra psihica, precum serotonina. S-a demonstrat ca nivelul de serotonina creste atunci cand consumama alimente bogate in acid folic.


Ciocolata neagra

Boabele de cacao contin flavonoide, o serie de nutrienti de origine vegetala ce sunt antioxidanti foarte puternici si care pot imbunatati semnificativ starea de spirit. Alte alimentare care contin acesti compusi sunt ceaiul, merele, citricele, afinele si ceapa.


Cartofi dulci

Morcovii, dovleacul si cartofii dulci au culoarea portocalie datorita carotenoidei, un tip de antioxidant care ar putea lupta impotriva depresiei. Cercetarile au aratat ca un nivel crescut de carotenoide in sange este asociat unor stari de bine si optimism.


Banane

Unele studii au evidentiat legatura dintre starile depresive si un nivel scazut de tirozina, un aminoacid ce produce dopamina - hormonul fericirii. Dopamina este cea care controleaza centrul placerii din creier. Alimente recomandate: banane, avocado, migdale.


Somon

Un aliment minune pentru piele, inima si, in special, pentru creier!


Stridii

Stridiile sunt o sursa excelenta de zinc, un mineral esential pentru functionarea optima a sistemului imunitar si pentru reglarea starilor psihice. Alte surse de zinc: vita, homar, scoica, midie.


Curcan

Carnea de curcan contine triptofan, un aminoacid utilizat de organismul uman pentru a secreta serotonina, hormonul ce imbunatateste starea de bine. Alte alimente ce contin triptofan: oua, seminte, peste si lactate.




Surse: health.com, health.harvard.edu, canva.com

Blogs
19 Dec 2019

Sucuri naturale pentru sezonul rece

In sezonul rece, alimentatia are un rol foarte important pentru intretinerea sistemului imunitar. Sucurile din fructe si legume sunt o metoda rapida si usoara de a asimila multitudinea de vitamine si minerale care ne lipsesc pe perioada iernii.

Fie ca optezi pentru legume si fructe proaspete sau apelezi la rezerva de alimente congelate in timpul verii, important este sa consumi doar produse naturale, fara conservanti.

Mai jos, iti recomandam 5 retete de sucuri care te vor energiza si iti vor ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva afectiunilor sezoniere.


Suc detoxifiant de ghimbir si lamaie

In zilele friguroase de iarna, un suc care sa iti puna sangele in miscare este tot ce ai nevoie. 

Ingrediente:

300 ml de apa

1 lamaie

1 radacina de ghimbir (cam de dimensiunea unei nuci)

1 o lingura de miere de albine


Preparare: pune apa la fiert intr-un vas. Cand incepe sa fiarba, adauga feliutele de lamaie si ghimbir, opreste focul si lasa-le la infuzat 10-15 minute pana scade temperatura. La final, strecoara ceaiul intr-o cana si adauga mierea. Enjoy!


Ustensile necesare:

1. Ceainic Cilio

2. Ibric Cilio

3. Cutit pentru fructe, KAI

4. Decojitor pentru fructe, Zassenhaus

5. Tocator Zassenhaus

 

Suc de legume verzi

Un cocktail de verdeturi face minuni pentru digestie. Sucurile detox sunt deja renumite pentru efectele benefice asupra organismului: 

Castravete: sustine sanatatea rinichilor 

Spanac: impiedica intoxicatiile si fermentatiile intestinale

Patrunjel: lupta impotriva problemelor circulatorii si a celor de piele, precum psoriazisul

Nasturel: folositor in combaterea infectiilor

Menta: amelioreaza durerile de cap si combate greturile

Broccoli: bogat in fibre si vitamina K

Varza: intareste sistemul imunitar si contine putine calorii

Ardei verde: cea mai bogata leguma in vitamina C, accelereaza metabolismul


Sucurile verzi contin predominant legume, dar poti adauga si fructe pentru un gust mai placut. (kiwi, mere, lime). Totusi, trebuie sa tii cont ca proportia recomandata este de 70% legume verzi si 30% fructe.

Amesteca-le pe toate intr-un blender, adauga si 100-150 ml de apa pentru a obtine consistenta dorita si amesteca-le timp de cateva secunde.

Ideal ar fi sa consumi sucul proaspat pentru a profita de toate vitaminele si mineralele din el. Sucurile verzi te ajuta sa scazi in greutate (momentul potrivit inainte de petrecerea de Revelion!), sa te incarci cu energie si sa faci o detoxifere dupa mesele consistente de la Craciun.


Ustensile necesare:

- Storcator Gastroback

- Tocator Zasenhaus

- Pahar Guzzini

- Cutit Wasabi, KAI

- Cana masurare Patisse

 

Smoothie cu fructe de padure

Antioxidati, antioxidati si iar antioxidanti.

Fructele de padure sunt o sursa excelenta de antioxidanti, ferindu-ne de efectele novice ale poluarii si stresului, mentinandu-ne organismul tanar la nivel celular.

Pune intr-un blender zmeura, coacaze, afine, merisoare, catina, mure si goji. Toarna un iaurt, apa de cocos sau lapte de migdale si o lingurita de miere. Mixeaza-le si bucura-te de un smoothie delicios. In functie de preferinte, poti adauga si cateva nuci sau o jumatate de avocado proaspat curatat.


Ustensile necesare:

1. Aparat smoothie Cilio

2. Strecuratoare Kuchenprofi

3. Pahar cu pai


Suc natural de rosii

Ingrediente:

3 rosii

1 radacina de telina

Sare si piper dupa gust

½ catel de usturoi

1 jumatate de cana de apa

1 legatura de patrunjel


Pune rosiile la fiert intr-un vas, impreuna cu telina si usturoiul. Dupa ce au fiert, lasa-le sa se raceasca timp de 20 de minute. Apoi, introdu-le intr-un blender si adauga sarea, piperul, apa si patrunjelul. Se mixeaza si se servesc reci sau la temperatura camerei.

O alternativa si mai sanatoasa a acestei retete, ar fi sa introduci rosiile proaspete in blender pentru a profita de toate vitaminele si mineralele acestora.

Sucul de rosii la blender mentine sanatatea pielii, intareste oasele, reduce riscul de cancer, regleaza nivelul glicemiei din sange si previne afectiunile renale sau biliare.


Ustensile necesare:

1. Micro blender Gastroback

2. Timer Cilio

3. Cutit multifunctional Wusthof

4. Cana masurare Kuchenprofi

5. Tocator pliant Mastrad


Suc de citrice

Din seria sucurilor bio, de sezon, nu aveau cum sa lipseasca citricele. Mandarine, potrocale, clementine, grepfrut, lamaie sau lime. Aliatul tau simptomelor racelii, a lipsei de energie sau colesterolului prea mare.

In prepararea sucului de citrice, poti opta pentru un storcator electric sau unul manual, iar daca doresti mai multa pulpa, introdu citricele intr-un blender, cu putina apa si o lingurita de miere.


Ustensile necesare:

1. Storcator electric de citrice, Guzzini

2. Storcator citrice manual, Cilio

3. Storcator presa la rece, Cilio

4. Stocator manual de citrice, Guzzini

5. Cutit multifunctional, KAI

Blogs
19 Dec 2019

5 cutite pe care trebuie sa le ai in bucatarie

Atunci cand vine vorba de cutite, orice bucatar stie ca importanta este calitatea, nu cantitatea. Cea mai buna investitie pe care poti sa o faci este sa iti alegi cateva cutite cu utilizari diferite, de la producatori de renume, de care sa te bucuri mai mult timp.

Trebuie sa tii cont de scopul in care vei folosi cutitele, stilul tau de a gati si bugetul pe care esti dispus sa il aloci.

Ti-am pregatit mai jos o lista de 5 cutite must-have, cu care vei putea rezolva toate treburile din bucatarie.


1. Cutitul bucatarului

 

In mod hotarat, acesta este primul si cel mai important cutit pe care trebuie sa il ai in set. Lama sa este lata si usor curbata, cu o lungime de aproximativ 15-24 cm. Il poti folosi pentru tocat si maruntit, iar cu suprafata plata a lamei poti zdrobi usturoiul sau ghimbirul.

 

Nota: Vei intalni deseori denumirea Santoku. Aceasta este versiunea japoneza a unui cutit al bucatarului. Intre versiunea europeana si cea japoneza vei observa diferente de greutate, unghi si curbura a lamei (cel japonez este mai rotunjit in partea de sus).

 

Propunerea noastra:

KAI Seki Magoroku Shoho, 16.5 cm

 

 

2.  Cutitul pentru decojire

 

Un fel de Robin pentru Batman, cutitul pentru decojire vine in completarea cutitului bucatarului. Nu indeparteaza doar coaja de pe fructe sau legume, ci si micile imperfectiuni pe care nu le poti scoate cu un cutit foarte mare. 

 

Pont: coaja de pe radacinile de ghimbir se indeparteaza foarte usor razuindu-o cu o lingurita.

 

Propunerea noastra: 

KAI Shun, 6 cm

 

 

3.  Cutitul zimtat

 

Sau cum este el cunoscut in mod obisnuit: cutitul de paine.

Noi, insa, vi-l recomandam pentru orice aliment care are suprafata mai crocanta si mijlocul moale: rosii, ardei, citrice. Intrucat lama cutitului zimtat are o lungime generoasa, acesta poate fi folosit pentru a taia si fructe sau legume mari, precum pepeni, ananas sau varza.

 

Propunerea noastra:

KAI Seki Magoroku, 23 cm: un cutit unic, cu zimtii orientati diametral opus. In orice directie ai misca lama, zimtii taie painea cu deosebita precizie si fara firimituri, obtinand cele mai subtiri felii (!).

 

 

4.  Cutitul pentru dezosare

 

Un cutit esential in orice bucatarie unde se prepara si se gateste carne. Cutitul pentru dezosare te va ajuta sa indepartezi oasele de pui, peste sau carne rosie. Folosind lama flexibila si ingusta, poti lua cat mai multa carne de pe os, ajungand in cele mai inaccesibile locuri.

 

Pont: Foloseste miscari cat mai lungi, pentru a profita de toata lungimea lamei. Miscarile mai ample inseamna efort mai redus, taieturi mai fine.

 

Propunerea noastra:

KEI Shun Classic, 15 cm

 

 

5.  Cutitul pentru feliere

 

Il poti folosi atunci cand vrei sa obtii felii extrem de subtiri de legume, fructe sau carne. Intrucat taietura este foarte fina, nu se pierd sucurile naturale, iar mancarea isi pastreaza toata aroma.

 

Propunerea noastra:

Wusthof, Classic IKON, 16 cm

 

 


Stim ca si designul este unul dintre factorii importanti de care tii cont in alegerea unui cutit, asa ca iti punem la dispozitie si cateva seturi de cutite de la Guzzini, Richard Sheffield sau Wusthof.

 

Pentru intretinerea cutitelor, poti alege un ascutitor electric, o pila sau o piatra de diferite granulatii. 

 

Daca vrei sa ai mereu la indemana noul set de cutite, o metoda inedita este placa magnetica de la Richardson Sheffield.

 

Spor la gatit!