*PREȚURILE DISPONIBILE ONLINE NU SE APLICĂ ÎN MAGAZINE.
KAI Cutitul bucatarului, Shun Classic, 15 cm
- Brand:KAI
- Cod produs: DM-0723
- Disponibilitate: In Stoc
- 999,00 Lei
- include TVA
Cutitul bucatarului din colectia Shun Classic, cu lama de 15 cm - Made in Japan.
Producator: KAI
Lungime lama: 15 cm
Lungime maner: 11,2 cm
Shun Classic
Colectia Shun
Classic imbina arta japoneza veche a fauririi sabiilor de samurai cu procesele
de fabricatie ultra-moderne din prezent. Rezultatul se traduce printr-o gama de
cutite de inalta calitate, cu straturi de Damasc, create acordand o atentie
deosebita chiar si celor mai fine detalii.
Prin urmare,
cutitele sunt ideale pentru uz profesional. Lamele Shun Classic sunt
incantatoare vizual gratie tiparului deosebit semi-lucios obtinut prin
prelucrarea amestecului de otel Damasc, setat in 32 de straturi pe fiecare
parte a nucleului central. Alaturarea cu un maner elegant din pakkawood negru
da nastere unui design estetic ce are la baza calitatea si functionalitatea.
Otelul VG MAX cu
o duritate de 61 (±1) HRC formeaza corpul central al lamei, pana la
varf. Acoperit de 64 de straturi de otel Damasc, cutitul se remarca printr-o
lama atat dura, cat si flexibila, datorita compozitiei sale hibride. Lamele din
colectia Shun Classic au tais dublu.
Manerul subtire este realizat din pakkawood (un furnir de esenta de lemn), proiectat in forma traditionala japoneza de castana. Rasinile de inalta calitate cu care a fost tratat lemnul asigura rezistenta la umezeala a materialului. Forma de castana garanteaza utilizarea ferma si sigura a cutitului pe timpul taierii, iar capatul integrat sporeste stabilitatea si echilibrul.
Materiale
KAI utilizeaza unele dintre cele mai rezistente si, in acelasi timp,
flexibile aliaje de otel, precum si alte material de inalta calitate.
VG-Max este cel mai recent aliaj din gama VG, cu
o proportie mai mare a elementelor secundare din otel (mai mult carbon pentru
duritate si durabilitate, mai mult crom pentru rezistenta la uzura si
coroziune, mai mult cobalt pentru duritate, tungsten pentru finetea
suplimentara a taisului, molibden pentru rezistenta la coroziune si duritate,
vanadiu pentru rezistenta la impact.
Duritatea VG-Max
pe scara Rockwell este 61 +/- 1, la fel ca la VG-10, insa lama este mult mai
rezistenta si isi pastreaza mai mult timp taisul perfect. Unghiul de ascutire
este de 16 grade pe fiecare parte, ceea ce imbunatateste ascutisul si garanteaza
o feliere foarte precisa.
Pentru ca VG-Max
este un aliaj foarte dur, cutitele din gama Shun au 64 de straturi de otel de
Damasc care invelesc acest nucleu. Straturile de otel in tehnica Damasc sunt
foarte frumoase, ele protejeaza nucleul dur al lamei de provocarile fizice si
chimice aparute in timpul utilizarii. In Japonia, aceasta metoda de fabricare a
lamelor este cunoscuta sub numele de "kasumi". Kasumi inseamna ceata; unele straturi de otel creeaza un
aspect cetos pe nucleul metalic. Aceasta metoda de manufacturare confera un mix
perfect de proprietati: un tais extrem de ascutit si o mare usurinta in
ascutire. Pot fi identificate numeroase asemanari cu metodele de manufacturare
a sabiilor de samurai.
KAI detine drept de utilizare exclusiva a
aliajului VG-MAX, fiind singurul producator de cutite din lume care poate
folosi acest aliaj performant.
Otelul Damascus este un aliaj format din mai multe straturi de
otel suprapuse. Pentru realizarea unei acoperiri cu Damas, se pot folosi una
sau mai multe clase de otel. Acest lucru permite combinarea claselor de otel cu
proprietati contrastante; de exemplu, pentru a obtine un otel deosebit de dur,
dar si flexibil in acelasi timp.
Pakkawood se refera la un furnir din lemn, compus din mai multe straturi de lemn de esenta tare, care se utilizeaza la fabricarea manerelor. Furnirul din lemn impregnat este infuzat cu rasini de inalta calitate si poate fi colorat, permitand crearea unei game diversificate de manere pentru cutite. Manerele sunt ideale pentru cutitele de bucatarie, deoarece acestea vin des in contact cu lichide sau alimente umede.
Intretinerea cutitului
Inainte de prima
utilizare, clatiti cutitele KAI cu apa calda. Imediat dupa fiecare utilizare
curatati lama cu mana sub un jet de apa si uscati-o cu o carpa moale; nu
folositi solutii de curatare agresive! Clatiti substantele agresive/corozive de
pe lama imediat dupa expunere (cum ar fi de exemplu zeama de lamaie)
Pentru siguranta
dvs., va recomandam sa stergeti intotdeauna cutitutul efectuand o miscare
dinspre dvs. spre exterior si dinspre partea boanta a lamei catre cea ascutita,
folosind un prosop de bucatarie sau un alt material textil moale.
Cutitele KAI nu
trebuie curatate niciodata masina de spalat vase! Curatati-le manual pentru a
proteja materialul si a le pastra taisul.
Va recomandam sa
taiati doar pe tocatoare de lemn sau plastic. Sticla, piatra si granitul nu
sunt suprafete potrivite pentru tocat intrucat pot afecta permanent taisul
lamei.
De principiu,
lamele cutitelor KAI nu sunt trebuie utilizate pentru taierea oaselor (inclusiv
a oaselor de peste) sau a mancarurilor congelate. Cutitele KAI sunt specializate
pe taieri fine, de precizie, nu pentru sarcini dure si agresive.
Atunci cand depozitati
cutitele, asigurati-va ca taisul lor nu intra in contact cu alte obiecte
metalice. Astfel, ele isi vor pastra taisul si nu se vor pata. Cea mai buna
metoda de stocare a cutitelor este in blocuri pentru cutite, suporturi din lemn
pentru sertare, teci, huse sau pe rafturi magnetice.
Cutitele KAI cu
manere de lemn nu trebuie sa stea prea mult in apa. Ocazional, aplicati un
strat de ulei vegetal pe suprafetele de lemn (cel mai bun pentru aceasta este
uleiul de musetel).
Cum ascutim un cutit KAI?
Inainte de
utilizare, piatra de ascutit trebuie scufundata complet in apa timp de 10
minute. Pe durata ascutirii, asigurati-va ca pe suprafata pietrei exista
intotdeauna o pelicula de apa. Apa de pe piatra are rolul de a raci lama
cutitului in timpul slefuirii.
Ascutirea
lamelor cu doua taisuri
- Asezati una din
laturile lamei pe piatra pentru ascutit.
- Incepeti de la
varful lamei. Trageti cutitul intr-un unghi de 16° pe piatra, miscand lama
inainte si inapoi, exercitand doar o usoara presiune. Repetati acest proces
pana cand observati ca in apa de pe suprafata pietrei a aparut un praf de
piatra foarte fin.
- Intoarceti cutitul si continuati sa ascutiti si partea cealalta a lamei, asa cum este descris mai sus. Incercati sa mentineti acelasi numar de miscari pe o parte si pe cealalta. Este important sa mentineti acelasi unghi pentru a obtine o lama simetrica.
- Clatiti cu
atentie cutitul si piatra pentru ascutit in apa fierbinte.
Cutite japoneze Vs. Cutite europene
Domeniul
cutitelor de bucatarie este in general redus la comparatia dintre cutitele
europene si cutitele japoneze, fiecare tip de producator oferind informatiile
sale. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste doua mari genuri de
cutite este bine sa studiem putin tipicul fiecarei bucatarii.
Europa: tarile
europene sunt mari consumatoare de carne, asadar cutitele sunt dezvoltate in
directia acestui consum, ele fiind concepute mai mult pentru taierea carnii si
sfaramarea oaselor, cu lame care tind sa fie mai groase, rezistente si ascutite
iar echilibrul cutitului duce un pic mai multa greutate in fata.
Japonia: Mult mai
focusata pe consumul de peste si legume, cutitele japoneze permit o preparare
ingrijita si atenta a alimentului. O lama subtire, exrem de ascutita este cea
care raspunde acestei necesitati, iar echilibrul lama-maner este mult mai
uniform.
Avantajul cutitelor japoneze este ca stratul-nucleu interior este extrem de dur (59-64 HRC) iar cand beneficiaza de o intretinere corespunzatoare, lama se pastreaza exceptional de ascutita pentru foarte multi ani.
KAI
De peste 100 de ani, compania KAI produce cutite de inalta calitate conform traditiei legendarilor luptatori samurai din Japonia de demult. Pe intreaga durata a procesului de fabricatie, dorinta de a prezerva traditiile antice si de a le imbina cu tehnici inovatoare reprezinta nu o contractie, ci mai degraba pune bazele unor produse noi ce onoreaza arta japoneza a prelucrarii metalelor, satisfacand totodata cererea unei piete contemporane exigente.
KAI a fost fondat
in anul 1908 in orasul Seki din Japonia. De-a lungul secolelor, orasul Seki a
ajuns sa fie cunoscut drept Mecca sabiilor si a cutitelor, datorita expertilor
faurari care isi demonstrau maiestria si inventivitatea in prelucrarea
metalelor.
Astazi, KAI
colaboreaza in procesul de productie doar cu lucratori calificati ce detin o
experienta vasta. De asemenea, compania japoneze utilizeaza un numar de sortimente de oteluri
de inalta calitate, prelucrate prin tehnici de ultima generatie si finizate
prin metode manuale traditionale.
Cutitele japoneze KAI sunt recunoscute la nivel
international pentru faptul ca ofera o experienta uluitoare in prepararea celor
mai delicate feluri de mancare care adesea necesita taieri extrem de precise.
Productia
cutitelor se realizeaza manual, presupunand aproximativ 50 de procedee de lucru
(in functie de model si colectie). Aceste procedee pot fi grupate in cateva
etape majore: matritarea straturilor de otel, forjarea materialului la cald,
sudarea partii interioare a manerului, montarea si polisarea manerului,
lustruirea fina a lamei, marcarea, finisarea manerului, ascutirea finala a
taisului.
Website oficial producator: https://www.kai-europe.com
Caracteristici | |
Dimensiuni | lama: 15 cm | Maner: 11,2 cm |
Material | otel VG MAX + otel Damasc (VG 2 si VG 10) |
Culoare | argintiu |
Detalii generale | |
Brand | KAI |
Colectie | Shun Classic |
Garantie | 10 ani |
Tara de origine | Japonia |
Grupa | cutite japoneze |
Etichete: cutitul bucatarului, KAI, Shun Classic