*PREȚURILE DISPONIBILE ONLINE NU SE APLICĂ ÎN MAGAZINE.
KAI Cutit Santoku, Shun Classic, 18 cm
- Brand:KAI
- Cod produs: DM-0702
- Disponibilitate: In Stoc
- 1.099,00 Lei
- include TVA
Cutit Santoku, colectia Shun Classic, brand KAI - Made in Japan.
Lungime lama: 18 cm
Lungime maner: 12.2 cm
Shun Classic
Colectia Shun
Classic imbina arta japoneza veche a fauririi sabiilor de samurai cu procesele
de fabricatie ultra-moderne din prezent. Rezultatul se traduce printr-o gama de
cutite de inalta calitate, cu straturi de Damasc, create acordand o atentie
deosebita chiar si celor mai fine detalii.
Prin urmare,
cutitele sunt ideale pentru uz profesional. Lamele Shun Classic sunt
incantatoare vizual gratie tiparului deosebit semi-lucios obtinut prin
prelucrarea amestecului de otel Damasc, setat in 32 de straturi pe fiecare
parte a nucleului central. Alaturarea cu un maner elegant din pakkawood negru
da nastere unui design estetic ce are la baza calitatea si functionalitatea.
Otelul VG MAX cu
o duritate de 61 (±1) HRC formeaza corpul central al lamei, pana la
varf. Acoperit de 64 de straturi de otel Damasc, cutitul se remarca printr-o
lama atat dura, cat si flexibila, datorita compozitiei sale hibride. Lamele din
colectia Shun Classic au tais dublu.
Manerul subtire este realizat din pakkawood (un furnir de esenta de lemn), proiectat in forma traditionala japoneza de castana. Rasinile de inalta calitate cu care a fost tratat lemnul asigura rezistenta la umezeala a materialului. Forma de castana garanteaza utilizarea ferma si sigura a cutitului pe timpul taierii, iar capatul integrat sporeste stabilitatea si echilibrul.
Santoku – „cele trei beneficii”
Santoku este
forma traditionala a cutitului utilitar japonez, echivalent cu un cutit al
bucatarului din gastronomia europeana. Denumirea „trei beneficii” vine de la
versatilitatea de a taia peste, carne si legume.
Materiale
KAI utilizeaza unele dintre cele mai rezistente si, in acelasi timp,
flexibile aliaje de otel, precum si alte material de inalta calitate.
VG-Max este cel mai recent aliaj din gama VG, cu
o proportie mai mare a elementelor secundare din otel (mai mult carbon pentru
duritate si durabilitate, mai mult crom pentru rezistenta la uzura si
coroziune, mai mult cobalt pentru duritate, tungsten pentru finetea
suplimentara a taisului, molibden pentru rezistenta la coroziune si duritate,
vanadiu pentru rezistenta la impact.
Duritatea VG-Max
pe scara Rockwell este 61 +/- 1, la fel ca la VG-10, insa lama este mult mai
rezistenta si isi pastreaza mai mult timp taisul perfect. Unghiul de ascutire
este de 16 grade pe fiecare parte, ceea ce imbunatateste ascutisul si garanteaza
o feliere foarte precisa.
Pentru ca VG-Max
este un aliaj foarte dur, cutitele din gama Shun au 64 de straturi de otel de
Damasc care invelesc acest nucleu. Straturile de otel in tehnica Damasc sunt
foarte frumoase, ele protejeaza nucleul dur al lamei de provocarile fizice si
chimice aparute in timpul utilizarii. In Japonia, aceasta metoda de fabricare a
lamelor este cunoscuta sub numele de "kasumi". Kasumi inseamna ceata; unele straturi de otel creeaza un
aspect cetos pe nucleul metalic. Aceasta metoda de manufacturare confera un mix
perfect de proprietati: un tais extrem de ascutit si o mare usurinta in
ascutire. Pot fi identificate numeroase asemanari cu metodele de manufacturare
a sabiilor de samurai.
ü KAI detine drept de utilizare exclusiva a aliajului VG-MAX, fiind singurul producator de cutite din lume care poate folosi acest aliaj performant.
Otelul Damascus este un aliaj format din mai multe straturi de
otel suprapuse. Pentru realizarea unei acoperiri cu Damas, se pot folosi una
sau mai multe clase de otel. Acest lucru permite combinarea claselor de otel cu
proprietati contrastante; de exemplu, pentru a obtine un otel deosebit de dur,
dar si flexibil in acelasi timp.
Finisarea tip Damasc a otelului este obtinuta prin stratificari succesive de oteluri cu compozitii mai mult sau mai putin diferite, urmand apoi forjarea acestora intr-un singur bloc unitar. Cele mai multe cutite din gamele Shun au 64 de straturi de otel care invelesc un nucleu din otel VG-Max. Pe masura ce maestrii de la KAI finiseaza lama bruta, subtiind metalul de la partea fara tais catre tais, incep sa dezvaluie modele valurite, deosebit de frumoase. Apoi, suprafata este sablata, conferindu-i textura, astfel incat alimentele taiate sa nu se lipeasca de lama in timpul taierii. Tratarea cu diversi acizi a suprafetei lamei amplifica estetica cutitului prin prisma faptului ca diferitele oteluri reactioneaza altfel, de exemplu straturile cu mai mult carbon capata o nuanta mai inchisa la culoare, pe cand straturile bogate in nichel raman argintii. Aceste straturi alternative creeaza un minunat joc cromatic, punand in valoare aspectul unduitor si fluid al metalului. Straturile de otel in tehnica Damasc protejeaza nucleul dur al lamei impotriva provocarilor fizice si chimice aparute in timpul utilizarii.
HRC – Scala de duritate Rockwell
Scala HRC ofera posibilitatea compararii duritatii a doua materiale diferite, cum ar fi doua tipuri de otel. Pentru determinarea gradului de duritate, materialul este supus unui test in care pe suprafata sa este apasat un diamant conic, la o presiune constanta. Cu cat este mai mare valoarea obtinuta (unitati HRC), cu atat este mai dur materialul.
Inainte de
utilizare, piatra de ascutit trebuie scufundata complet in apa timp de 10
minute. Pe durata ascutirii, asigurati-va ca pe suprafata pietrei exista
intotdeauna o pelicula de apa. Apa de pe piatra are rolul de a raci lama
cutitului in timpul slefuirii.
Ascutirea
lamelor cu doua taisuri
- Asezati una din
laturile lamei pe piatra pentru ascutit.
- Incepeti de la
varful lamei. Trageti cutitul intr-un unghi de 16° pe piatra, miscand lama
inainte si inapoi, exercitand doar o usoara presiune. Repetati acest proces
pana cand observati ca in apa de pe suprafata pietrei a aparut un praf de
piatra foarte fin.
- Intoarceti
cutitul si continuati sa ascutiti si partea cealalta a lamei, asa cum este
descris mai sus. Incercati sa mentineti acelasi numar de miscari pe o parte si
pe cealalta. Este important sa mentineti acelasi unghi pentru a obtine o lama
simetrica.
- Clatiti cu atentie cutitul si piatra pentru ascutit in apa fierbinte.
KAI a fost fondat in anul 1908 in orasul Seki din Japonia. De-a lungul secolelor, orasul Seki a ajuns sa fie cunoscut drept Mecca sabiilor si a cutitelor, datorita expertilor faurari care isi demonstrau maiestria si inventivitatea in prelucrarea metalelor.
Astazi, KAI colaboreaza in procesul de productie doar cu lucratori calificati ce detin o experienta vasta. De asemenea, compania japoneze utilizeaza un numar de sortimente de oteluri de inalta calitate, prelucrate prin tehnici de ultima generatie si finizate prin metode manuale traditionale.
Cutitele japoneze KAI sunt recunoscute la nivel international pentru faptul ca ofera o experienta uluitoare in prepararea celor mai delicate feluri de mancare care adesea necesita taieri extrem de precise.
Productia cutitelor se realizeaza manual, presupunand aproximativ 50 de procedee de lucru (in functie de model si colectie). Aceste procedee pot fi grupate in cateva etape majore: matritarea straturilor de otel, forjarea materialului la cald, sudarea partii interioare a manerului, montarea si polisarea manerului, lustruirea fina a lamei, marcarea, finisarea manerului, ascutirea finala a taisului.
Website oficial producator: https://www.kai-europe.com
Caracteristici | |
Dimensiuni | Lama: 18 cm | Maner: 12,2 cm |
Material | otel VG-MAX + otel Damasc (VG 2 si VG 10) |
Culoare | argintiu |
Detalii generale | |
Brand | KAI |
Colectie | Shun Classic |
Tara de origine | Japonia |
Etichete: cutit santoku, KAI, Shun Classic