*PREȚURILE DISPONIBILE ONLINE NU SE APLICĂ ÎN MAGAZINE.
KAI Cutitul bucatarului, Shun Premier Tim Malzer, 20 cm
- Brand:KAI
- Cod produs: TDM-1706
- Disponibilitate: In Stoc
- 1.349,00 Lei
- include TVA
Cutitul bucatarului, colectia speciala Shun Premier Tim Mälzer - Made in Japan.
Lungime lama: 20 cm
Lungime maner: 12 cm
Producator: KAI
Shun Premier Tim Mälzer
Colectia Shun Premier
Tim Mälzer a fost special creata pentru a satisface cerintele si preferintele
bucatarilor profesionisti. In cadrul acestei serii premium proprietatile
materialelor de inalta calitate ale deja binecunoscutei colectii Shun Classic
sunt imbinate cu un design total nou si revolutionar. Lama este impartita in
trei texturi diferite:
Partea din spate
a lamei si pana spre mijlocul acesteia a fost batuta manual cu un ciocan
special pentru a crea o suprafata cunoscuta sub denumirea de Tsuchime.
Aceasta este
urmata de un tipar Damasc, mat-lucios, tipic colectiei Shun. Lama este
intregita de un tais extrem de ascutit, de mare precizie. Lama realizata cu
meticulizitate absoluta este completata de un maner maro din pakkawood. Nucleul
dur si rezistent din otel al lamei ofera cutitului capacitati sporite de
taiere, pe o perioada foarte indelungata.
Principala caracteristica
a acestei game este finisajul tsuchime aplicat in otelul tip Damasc, un finisaj
special optinut prin batere manuala cu ciocanul care pe langa oferirea unui
impresionant aspect traditional japonez usureaza folosirea in bucatarie a cutitului
prin crearea unor mici goluri de aer intre lama si feliile taiate, acestea
separandu-se mult mai usor de lama.
Respectand premisa Master
Chefului Tim Malzer "Un cutit bun nu numai ca face munca mai usoara dar ne
si ajuta sa avem succes in preparare", fiecare tip de cutit din aceasta
gama a fost adaptat domeniului sau de aplicare de catre maestrii metalurgi
japonezi din orasul Seki. Multumita formei perfect simetrice si ergonomice a
manerului avem aceeasi performanta excelenta in mainile tuturor, dreptaci si
stangaci deopotriva.
Tim Malzer - Este un foarte cunoscut si apreciat bucatar din Germania, popular in urma lansarii unei serii de emisiuni de cooking. Autor a mai multor carti despre gatit, el este implicat in educatia gastronomica lucrand cu un grup de tineri antreprenori sociali cu varste intre 18 si 28 de ani la dezvoltarea unei platforme multimedia care sa inspire si sa informeze oamenii de pe tot mapamondul in legatura cu procedee de gatire si ingrediente de calitate. Compania KAI este onorata sa dedice linia Kai Shun Premier acestei personalitati a gastronomiei internationale.
Cutitul din imagine este Santoku Shun Premier Tim Malzer.
Materiale
KAI utilizeaza unele dintre cele mai rezistente si, in acelasi timp,
flexibile aliaje de otel, precum si alte material de inalta calitate.
VG-Max este cel mai recent aliaj din gama VG, cu
o proportie mai mare a elementelor secundare din otel (mai mult carbon pentru
duritate si durabilitate, mai mult crom pentru rezistenta la uzura si
coroziune, mai mult cobalt pentru duritate, tungsten pentru finetea
suplimentara a taisului, molibden pentru rezistenta la coroziune si duritate,
vanadiu pentru rezistenta la impact.
Duritatea VG-Max pe scara Rockwell este 61 +/- 1, la fel ca la VG-10, insa lama este mult mai rezistenta si isi pastreaza mai mult timp taisul perfect. Unghiul de ascutire este de 16 grade pe fiecare parte, ceea ce imbunatateste ascutisul si garanteaza o feliere foarte precisa.
KAI detine drept de utilizare exclusiva a
aliajului VG-MAX, fiind singurul producator de cutite din lume care poate
folosi acest aliaj performant.
Otelul Damascus este un aliaj format din mai multe straturi de
otel suprapuse. Pentru realizarea unei acoperiri cu Damas, se pot folosi una
sau mai multe clase de otel. Acest lucru permite combinarea claselor de otel cu
proprietati contrastante; de exemplu, pentru a obtine un otel deosebit de dur,
dar si flexibil in acelasi timp.
Finisarea tip Damasc a otelului este obtinuta prin stratificari succesive de oteluri cu compozitii mai mult sau mai putin diferite, urmand apoi forjarea acestora intr-un singur bloc unitar. Cele mai multe cutite din gamele Shun au 64 de straturi de otel care invelesc un nucleu din otel VG-Max. Pe masura ce maestrii de la KAI finiseaza lama bruta, subtiind metalul de la partea fara tais catre tais, incep sa dezvaluie modele valurite, deosebit de frumoase. Apoi, suprafata este sablata, conferindu-i textura, astfel incat alimentele taiate sa nu se lipeasca de lama in timpul taierii. Tratarea cu diversi acizi a suprafetei lamei amplifica estetica cutitului prin prisma faptului ca diferitele oteluri reactioneaza altfel, de exemplu straturile cu mai mult carbon capata o nuanta mai inchisa la culoare, pe cand straturile bogate in nichel raman argintii. Aceste straturi alternative creeaza un minunat joc cromatic, punand in valoare aspectul unduitor si fluid al metalului. Straturile de otel in tehnica Damasc protejeaza nucleul dur al lamei impotriva provocarilor fizice si chimice aparute in timpul utilizarii.
Lamele realizate
din otel inoxidabil sunt foarte
rezistente la coroziune datorita continutului ridicat de crom. In principiu,
este o calitate foarte pura din otel. Un continut mare de carbon asigura o mai
buna rezistenta a marginilor, mentinand ascutimea lamei.
Pakkawood se refera la un furnir din lemn, compus din mai multe straturi de lemn de esenta tare, care se utilizeaza la fabricarea manerelor. Furnirul din lemn impregnat este infuzat cu rasini de inalta calitate si poate fi colorat, permitand crearea unei game diversificate de manere pentru cutite. Manerele sunt ideale pentru cutitele de bucatarie, deoarece acestea vin des in contact cu lichide sau alimente umede.
Intretinerea cutitului
Inainte de prima
utilizare, clatiti cutitele KAI cu apa calda. Imediat dupa fiecare utilizare
curatati lama cu mana sub un jet de apa si uscati-o cu o carpa moale; nu
folositi solutii de curatare agresive! Clatiti substantele agresive/corozive de
pe lama imediat dupa expunere (cum ar fi de exemplu zeama de lamaie)
Pentru siguranta
dvs., va recomandam sa stergeti intotdeauna cutitutul efectuand o miscare
dinspre dvs. spre exterior si dinspre partea boanta a lamei catre cea ascutita,
folosind un prosop de bucatarie sau un alt material textil moale.
Cutitele KAI nu
trebuie curatate niciodata masina de spalat vase! Curatati-le manual pentru a
proteja materialul si a le pastra taisul.
Va recomandam sa
taiati doar pe tocatoare de lemn sau plastic. Sticla, piatra si granitul nu
sunt suprafete potrivite pentru tocat intrucat pot afecta permanent taisul
lamei.
De principiu,
lamele cutitelor KAI nu sunt trebuie utilizate pentru taierea oaselor (inclusiv
a oaselor de peste) sau a mancarurilor congelate. Cutitele KAI sunt specializate
pe taieri fine, de precizie, nu pentru sarcini dure si agresive.
Atunci cand depozitati
cutitele, asigurati-va ca taisul lor nu intra in contact cu alte obiecte
metalice. Astfel, ele isi vor pastra taisul si nu se vor pata. Cea mai buna
metoda de stocare a cutitelor este in blocuri pentru cutite, suporturi din lemn
pentru sertare, teci, huse sau pe rafturi magnetice.
Cutitele KAI cu manere de lemn nu trebuie sa stea prea mult in apa. Ocazional, aplicati un strat de ulei vegetal pe suprafetele de lemn (cel mai bun pentru aceasta este uleiul de musetel).
Cum ascutim un cutit KAI?
Inainte de
utilizare, piatra de ascutit trebuie scufundata complet in apa timp de 10
minute. Pe durata ascutirii, asigurati-va ca pe suprafata pietrei exista
intotdeauna o pelicula de apa. Apa de pe piatra are rolul de a raci lama
cutitului in timpul slefuirii.
Ascutirea
lamelor cu doua taisuri
- Asezati una din
laturile lamei pe piatra pentru ascutit.
- Incepeti de la
varful lamei. Trageti cutitul intr-un unghi de 16° pe piatra, miscand lama
inainte si inapoi, exercitand doar o usoara presiune. Repetati acest proces
pana cand observati ca in apa de pe suprafata pietrei a aparut un praf de
piatra foarte fin.
- Intoarceti cutitul si continuati sa ascutiti si partea cealalta a lamei, asa cum este descris mai sus. Incercati sa mentineti acelasi numar de miscari pe o parte si pe cealalta. Este important sa mentineti acelasi unghi pentru a obtine o lama simetric
- Clatiti cu
atentie cutitul si piatra pentru ascutit in apa fierbinte.
Cutite japoneze Vs. Cutite europene
Domeniul
cutitelor de bucatarie este in general redus la comparatia dintre cutitele
europene si cutitele japoneze, fiecare tip de producator oferind informatiile
sale. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste doua mari genuri de
cutite este bine sa studiem putin tipicul fiecarei bucatarii.
Europa: tarile
europene sunt mari consumatoare de carne, asadar cutitele sunt dezvoltate in
directia acestui consum, ele fiind concepute mai mult pentru taierea carnii si
sfaramarea oaselor, cu lame care tind sa fie mai groase, rezistente si ascutite
iar echilibrul cutitului duce un pic mai multa greutate in fata.
Japonia: Mult mai
focusata pe consumul de peste si legume, cutitele japoneze permit o preparare
ingrijita si atenta a alimentului. O lama subtire, exrem de ascutita este cea
care raspunde acestei necesitati, iar echilibrul lama-maner este mult mai
uniform.
Avantajul cutitelor japoneze este ca stratul-nucleu interior este extrem de dur (59-64 HRC) iar cand beneficiaza de o intretinere corespunzatoare, lama se pastreaza exceptional de ascutita pentru foarte multi ani.
KAI a fost fondat
in anul 1908 in orasul Seki din Japonia. De-a lungul secolelor, orasul Seki a
ajuns sa fie cunoscut drept Mecca sabiilor si a cutitelor, datorita expertilor
faurari care isi demonstrau maiestria si inventivitatea in prelucrarea
metalelor.
Astazi, KAI
colaboreaza in procesul de productie doar cu lucratori calificati ce detin o
experienta vasta. De asemenea, compania japoneze utilizeaza un numar de sortimente de oteluri
de inalta calitate, prelucrate prin tehnici de ultima generatie si finizate
prin metode manuale traditionale.
Cutitele japoneze KAI sunt recunoscute la nivel
international pentru faptul ca ofera o experienta uluitoare in prepararea celor
mai delicate feluri de mancare care adesea necesita taieri extrem de precise.
Productia
cutitelor se realizeaza manual, presupunand aproximativ 50 de procedee de lucru
(in functie de model si colectie). Aceste procedee pot fi grupate in cateva
etape majore: matritarea straturilor de otel, forjarea materialului la cald,
sudarea partii interioare a manerului, montarea si polisarea manerului,
lustruirea fina a lamei, marcarea, finisarea manerului, ascutirea finala a
taisului.
Website oficial producator: https://www.kai-europe.com
Caracteristici | |
Dimensiuni | lama: 20 cm | maner: 12 cm |
Material | otel VG MAX + otel Damasc (VG 2 si VG 10) |
Detalii generale | |
Brand | Kai |
Colectie | Shun Premier Tim Malzer |
Grupa | cutite japoneze |
Etichete: cutitul bucatarului, KAI, Shun Premier