Despre vasele de fontă și întreținerea lor
Tigăile din fontă sunt
mereu o opțiune bună pentru a găti rapid preparatul preferat. În plus, dacă
îngrijești vasele corespunzător, nu se vor strica niciodată. Iată mai jos
câteva sfaturi pentru a menține vasele de fontă în stare perfectă pentru o
perioada lungă de timp.
Pregătirea vaselor de fontă înainte utilizare (tratarea
vasului)
Tratarea fontei se face
prin ungerea pe toate părțile cu ulei rezistent la temperaturi înalte (ulei de
floarea soarelui sau ulei de rapiță) și coacerea ei la temperaturi ridicate: 1
ora în cuptorul încins la 200 de grade. În felul acesta se va forma un strat
protector care va împiedica apariția ruginei. În plus, acest proces va împiedica
și lipirea și arderea mâncării.
O tigaie “arsă” ca la
carte, ar trebui sa fie lucioasă si netedă.
Întreținerea vaselor de fontă
După fiecare utilizare
vasul se spală imediat cu un burete, apă caldă și detergent de vase. După
spălare vasul se încălzește puțin pe foc, pentru a se usca complet, apoi se
unge toată suprafața cu puțin ulei vegetal.
De ce să alegi un vas de fontă?
Menține o
temperatură constantă și astfel este ideală pentru a găti alimente care au
nevoie de foc mare
Poate fi
folosită în cuptor, pe vatră, pe aragaz, dar și pe plita cu inducție.
Este
dintr-un material natural.
Dacă este întreținută corespunzător, durata vieții este pentru totdeauna.
Ce să gătești în tigaia de fontă?
Vasele din fontă sunt ideale pentru a găti carne, ouă sau legume. De evitat preparatele cu lichide precum: oțet, sos de roșii sau vin.
O rețetă rapidă și delicioasă – Cotlete de berbecuț în tigaia de fontă
Ingrediente:
6 cotlete
de berbecuț
3 ramuri
de rozmarin proaspăt
5 căței de
usturoi
5 linguri
de ulei de măsline
Sare și
piper
3 linguri de unt
Metoda:
Într-un vas se amestecă cotletele de berbecuț cu rozmarinul și usturoiul tocate mărunt, se asezonează de sare și piper și se amestecă cu câteva linguri de ulei de măsline. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă vasul la frigider peste noapte.
A doua zi se scoate carnea din frigider și se aduce la temperatura camerei. Se încinge bine tigaia de fontă pe aragaz, se așează cotletele de berbecuț și se rumenesc câte 3 minute pe fiecare parte.
La final se adaugă rozmarin proaspăt și unt pentru un plus de aromă.
Poftă bună!
PRODUSE RECOMANDATE: