Despre vasele de fontă și întreținerea lor

Despre vasele de fontă și întreținerea lor

Tigăile din fontă sunt mereu o opțiune bună pentru a găti rapid preparatul preferat. În plus, dacă îngrijești vasele corespunzător, nu se vor strica niciodată. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a menține vasele de fontă în stare perfectă pentru o perioada lungă de timp.

 

Pregătirea vaselor de fontă înainte utilizare (tratarea vasului)

Tratarea fontei se face prin ungerea pe toate părțile cu ulei rezistent la temperaturi înalte (ulei de floarea soarelui sau ulei de rapiță) și coacerea ei la temperaturi ridicate: 1 ora în cuptorul încins la 200 de grade. În felul acesta se va forma un strat protector care va împiedica apariția ruginei. În plus, acest proces va împiedica și lipirea și arderea mâncării.

O tigaie “arsă” ca la carte, ar trebui sa fie lucioasă si netedă.


Întreținerea vaselor de fontă

După fiecare utilizare vasul se spală imediat cu un burete, apă caldă și detergent de vase. După spălare vasul se încălzește puțin pe foc, pentru a se usca complet, apoi se unge toată suprafața cu puțin ulei vegetal.


De ce să alegi un vas de fontă?

 Menține o temperatură constantă și astfel este ideală pentru a găti alimente care au nevoie de foc mare

 Poate fi folosită în cuptor, pe vatră, pe aragaz, dar și pe plita cu inducție.

 Este dintr-un material natural.

 Dacă este întreținută corespunzător, durata vieții este pentru totdeauna.


Ce să gătești în tigaia de fontă?

Vasele din fontă sunt ideale pentru a găti carne, ouă sau legume. De evitat preparatele cu lichide precum: oțet, sos de roșii sau vin.


O rețetă rapidă și delicioasă – Cotlete de berbecuț în tigaia de fontă


Ingrediente:

 6 cotlete de berbecuț

 3 ramuri de rozmarin proaspăt

 5 căței de usturoi

 5 linguri de ulei de măsline

 Sare și piper

 3 linguri de unt


Metoda:

Într-un vas se amestecă cotletele de berbecuț cu rozmarinul și usturoiul tocate mărunt, se asezonează de sare și piper și se amestecă cu câteva linguri de ulei de măsline. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă vasul la frigider peste noapte.

A doua zi se scoate carnea din frigider și se aduce la temperatura camerei. Se încinge bine tigaia de fontă pe aragaz, se așează cotletele de berbecuț și se rumenesc câte 3 minute pe fiecare parte.

La final se adaugă rozmarin proaspăt și unt pentru un plus de aromă.

Poftă bună! 


PRODUSE RECOMANDATE: