5 cutite pe care trebuie sa le ai in bucatarie

5 cutite pe care trebuie sa le ai in bucatarie

Atunci cand vine vorba de cutite, orice bucatar stie ca importanta este calitatea, nu cantitatea. Cea mai buna investitie pe care poti sa o faci este sa iti alegi cateva cutite cu utilizari diferite, de la producatori de renume, de care sa te bucuri mai mult timp.

Trebuie sa tii cont de scopul in care vei folosi cutitele, stilul tau de a gati si bugetul pe care esti dispus sa il aloci.

Ti-am pregatit mai jos o lista de 5 cutite must-have, cu care vei putea rezolva toate treburile din bucatarie.


1. Cutitul bucatarului

 

In mod hotarat, acesta este primul si cel mai important cutit pe care trebuie sa il ai in set. Lama sa este lata si usor curbata, cu o lungime de aproximativ 15-24 cm. Il poti folosi pentru tocat si maruntit, iar cu suprafata plata a lamei poti zdrobi usturoiul sau ghimbirul.

 

Nota: Vei intalni deseori denumirea Santoku. Aceasta este versiunea japoneza a unui cutit al bucatarului. Intre versiunea europeana si cea japoneza vei observa diferente de greutate, unghi si curbura a lamei (cel japonez este mai rotunjit in partea de sus).

 

Propunerea noastra:

KAI Seki Magoroku Shoho, 16.5 cm

 

 

2.  Cutitul pentru decojire

 

Un fel de Robin pentru Batman, cutitul pentru decojire vine in completarea cutitului bucatarului. Nu indeparteaza doar coaja de pe fructe sau legume, ci si micile imperfectiuni pe care nu le poti scoate cu un cutit foarte mare. 

 

Pont: coaja de pe radacinile de ghimbir se indeparteaza foarte usor razuindu-o cu o lingurita.

 

Propunerea noastra: 

KAI Shun, 6 cm

 

 

3.  Cutitul zimtat

 

Sau cum este el cunoscut in mod obisnuit: cutitul de paine.

Noi, insa, vi-l recomandam pentru orice aliment care are suprafata mai crocanta si mijlocul moale: rosii, ardei, citrice. Intrucat lama cutitului zimtat are o lungime generoasa, acesta poate fi folosit pentru a taia si fructe sau legume mari, precum pepeni, ananas sau varza.

 

Propunerea noastra:

KAI Seki Magoroku, 23 cm: un cutit unic, cu zimtii orientati diametral opus. In orice directie ai misca lama, zimtii taie painea cu deosebita precizie si fara firimituri, obtinand cele mai subtiri felii (!).

 

 

4.  Cutitul pentru dezosare

 

Un cutit esential in orice bucatarie unde se prepara si se gateste carne. Cutitul pentru dezosare te va ajuta sa indepartezi oasele de pui, peste sau carne rosie. Folosind lama flexibila si ingusta, poti lua cat mai multa carne de pe os, ajungand in cele mai inaccesibile locuri.

 

Pont: Foloseste miscari cat mai lungi, pentru a profita de toata lungimea lamei. Miscarile mai ample inseamna efort mai redus, taieturi mai fine.

 

Propunerea noastra:

KEI Shun Classic, 15 cm

 

 

5.  Cutitul pentru feliere

 

Il poti folosi atunci cand vrei sa obtii felii extrem de subtiri de legume, fructe sau carne. Intrucat taietura este foarte fina, nu se pierd sucurile naturale, iar mancarea isi pastreaza toata aroma.

 

Propunerea noastra:

Wusthof, Classic IKON, 16 cm

 

 


Stim ca si designul este unul dintre factorii importanti de care tii cont in alegerea unui cutit, asa ca iti punem la dispozitie si cateva seturi de cutite de la Guzzini, Richard Sheffield sau Wusthof.

 

Pentru intretinerea cutitelor, poti alege un ascutitor electric, o pila sau o piatra de diferite granulatii. 

 

Daca vrei sa ai mereu la indemana noul set de cutite, o metoda inedita este placa magnetica de la Richardson Sheffield.

 

Spor la gatit!