TRANSPORT GRATUIT – pentru orice comandă plasată în perioada 10-25 aprilie 2024.


Rețetă cozonac cu ciocolată

Rețetă cozonac cu ciocolată

Porții: 16-20, 2 tăvi

Timp de pregătire: 3 ore 30 minute

Timp de gătire: 35 minute

Ingrediente:

Pentru aluat

570g făină

70g zahăr

3 lingurite drojdie

1 linguriță sare

160 ml lapte, călduț

3 ouă mari, la temperatura camerei

150 g unt nesărat, înmuiat, plus o extra cantitate pentru ungerea tăvilor

Pentru cremă

170 gciocolată (nu foarte dulce)

113g unt nesărat

100g zahăr

42g pudră de cacao neîndulcită

Pentru sirop

 120ml apă

133g zahăr

Mod de preparare

Amestecați ingredientele uscate.

În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu un accesoriu pentru cârlig de aluat, amestecați făina, zahărul, drojdia și sarea.

Faceți aluatul:

Se toarnă laptele călduț și ouăle și se amestecă la viteză mică până se încorporează totul și aluatul de vine o bilă compactă, aproximativ 5 minute.

Se mărește viteza la medie și se continuă frământarea până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de părțile laterale ale vasului. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 5 minute, dar continuați să frământați până când aluatul se adună în jurul cârligului de aluat.

Lăsați aluatul să se odihnească, neacoperit, timp de 10 minute. Acest lucru oferă glutenului șansa de a se relaxa, facilitând încorporarea untului.

Adăugați untul:

Reporniți mixerul la viteză medie și adăugați untul înmuiat câte o lingură, așteptând până când este complet încorporat înainte de a adăuga următoarea lingură. Așteptați ca aluatul să absoarbă untul. Ar trebui să dureze 5 până la 8 minute pentru a adăuga tot untul.

Frământați aluatul:

Continuați să frământați aluatul la viteză medie până când aluatul este omogen și nu se mai lipește de părțile laterale ale vasului, aproximativ 10 minute. Părțile laterale ale vasului trebuie să fie curate, iar aluatul poate scoate un sunet de plesnit pe bol în timp ce se amestecă; acestea sunt semne bune ca aluatul este gata pentru prima creștere.

Lăsați aluatul la temperature camerei, pentru a crește, apoi transferați la frigider:

Răzuiți aluatul pe o suprafață curată și modelați-l într-o bilă. Ungeți vasul cu unt. Transferați aluatul înapoi în bol și acoperiți cu folie de plastic. Lăsați aluatul să crească la temperatura camerei timp de 1 1/2 oră.

Odată ce aluatul a crescut la temperatura camerei, trebuie să fie umflat și să fi crescut vizibil, dar nu se va fi dublat. Transferați bolul acoperit la frigider, unde aluatul va continua să crească puțin și să dezvolte aroma. Răciți peste noapte sau până la 2 zile.

Faceți crema de ciocolată:

Când sunteți gata să coaceți cozonacul, faceți umplutura de ciocolată. Într-o cratiță mică, pusă la foc mic, adăugați ciocolata, untul, zahărul și pudra de cacao. Se amestecă constant cu o spatulă până se topește.

Utilizați cea mai mică temperatură posibilă pentru a preveni arderea ciocolatei. Este în regulă dacă zahărul pare granulat; se va dizolva in timpul coacerii. Lăsați umplutura deoparte timp de 20 de minute să se răcească și să se îngroașe ușor.

Împărțiți aluatul în jumătate:

Folosiți un cuțit ascuțit sau o racletă pentru aluat pentru a împărți aluatul în jumătate. Se lucrează cu câte o bucată de aluat, păstrând cealaltă, acoperită, la frigider.

Întindeți aluatul:

Pudrați ușor partea de sus a aluatului cu făină. Cu un sucitor întindeți aluatul într-o formă dreptunghiulară, în funcție de dimensiunile tăvii.

Întindeți crema de ciocolată:

Se toarnă jumătate din umplutura de ciocolată pe aluat și se folosește o spatulă pentru a o întinde uniform pe întreaga suprafață a aluatului.

Rulați aluatul:

Rulați aluatul într-o spirală lejeră, începând cu capătul scurt cel mai apropiat. Înfășurați aluatul rulat cu folie de plastic și băgați-l la congelator timp de 10 minute.

Între timp, rulați și umpleți al doilea aluat urmând aceeași metodă. Transferați al doilea aluat la congelator în timp ce pregătiți tăvile.

Pregătiți tăvile:

Ungeți generos două forme de pâine cu unt. Tapetați tăvile cu o bucată de hârtie de pergament, lăsând câțiva centimetri deasupra formei.

Răsuciți cozonacoo:

Scoateți o bucată de aluat din congelator și tăiați-o pe jumătate pe lungime cu un cuțit ascuțit sau o racletă pentru aluat.

Puneți capetele împreună și răsuciți jumătățile una peste alta de câteva ori, răsucindu-le împreună într-o spirală. Partea tăiată a aluatului cu straturile de ciocolată va fi expusă.

Transferați ușor cozonacul într-una dintre formele pregătite și acoperiți cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucătărie.

Repetați cu a doua bucată de aluat.

Lăsați aluatul să crească la temperatura camerei până aproape că își dublează volumul, 1 1/2 până la 2 ore.

Pre-încălziți cuptorul:

Când cozonacii sunt aproape gata de coacere, preîncălziți cuptorul la aproximativ 180°C.

Coaceți cozonacii:

Scoateți folia de plastic și coaceți cozonacii timp de 35 de minute sau până când devin aurii deasupra.

Pregătiți siropul:

În timp ce cozonacul se coace, pregătiți siropul. Într-o cratiță mică, la foc mediu, aduceți zahărul și apa la fiert. Gătiți până când zahărul s-a dizolvat complet. Opriți focul și lăsați-l deoparte.

Ungeți cozonacii cu sirop:

Imediat ce cozonacii s-au copt, folosiți străpungeți cozo

nacii în mai multe locuri.

Folosiți o pensulă de patiserie pentru a îi unge generos cu sirop – folosiți întreaga cantitate pentru cei doi cozonaci.

Răciți:

Lăsați cozonacii să se odihnească în formele lor timp de 10 minute, să se răcească ușor și să absoarbă siropul. Nu le lăsați în forme mai mult de 10 minute, altfel se pot lipi.