Rețetă cozonac cu ciocolată
Porții: 16-20, 2 tăvi
Timp de pregătire: 3 ore 30 minute
Timp de gătire: 35 minute
Ingrediente:
Pentru aluat
570g făină
70g zahăr
3 lingurite drojdie
1 linguriță sare
160 ml lapte, călduț
3 ouă mari, la temperatura camerei
150 g unt nesărat, înmuiat, plus o extra cantitate
pentru ungerea tăvilor
Pentru cremă
170 gciocolată (nu foarte dulce)
113g unt nesărat
100g zahăr
42g pudră de cacao neîndulcită
Pentru sirop
120ml apă
133g zahăr
Mod de preparare
Amestecați ingredientele uscate.
În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu un accesoriu
pentru cârlig de aluat, amestecați făina, zahărul, drojdia și sarea.
Faceți aluatul:
Se toarnă laptele călduț și ouăle și se amestecă la
viteză mică până se încorporează totul și aluatul de vine o bilă compactă,
aproximativ 5 minute.
Se mărește viteza la medie și se continuă frământarea
până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de părțile laterale ale
vasului. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 5 minute, dar continuați
să frământați până când aluatul se adună în jurul cârligului de aluat.
Lăsați aluatul să se odihnească, neacoperit, timp de
10 minute. Acest lucru oferă glutenului șansa de a se relaxa, facilitând
încorporarea untului.
Adăugați untul:
Reporniți mixerul la viteză medie și adăugați untul
înmuiat câte o lingură, așteptând până când este complet încorporat înainte de
a adăuga următoarea lingură. Așteptați ca aluatul să absoarbă untul. Ar trebui
să dureze 5 până la 8 minute pentru a adăuga tot untul.
Frământați aluatul:
Continuați să frământați aluatul la viteză medie până
când aluatul este omogen și nu se mai lipește de părțile laterale ale vasului,
aproximativ 10 minute. Părțile laterale ale vasului trebuie să fie curate, iar
aluatul poate scoate un sunet de plesnit pe bol în timp ce se amestecă; acestea
sunt semne bune ca aluatul este gata pentru prima creștere.
Lăsați aluatul la temperature camerei, pentru a crește,
apoi transferați la frigider:
Răzuiți aluatul pe o suprafață curată și modelați-l
într-o bilă. Ungeți vasul cu unt. Transferați aluatul înapoi în bol și
acoperiți cu folie de plastic. Lăsați aluatul să crească la temperatura camerei
timp de 1 1/2 oră.
Odată ce aluatul a crescut la temperatura camerei,
trebuie să fie umflat și să fi crescut vizibil, dar nu se va fi dublat.
Transferați bolul acoperit la frigider, unde aluatul va continua să crească
puțin și să dezvolte aroma. Răciți peste noapte sau până la 2 zile.
Faceți crema de ciocolată:
Când sunteți gata să coaceți cozonacul, faceți umplutura
de ciocolată. Într-o cratiță mică, pusă la foc mic, adăugați ciocolata, untul,
zahărul și pudra de cacao. Se amestecă constant cu o spatulă până se topește.
Utilizați cea mai mică temperatură posibilă pentru a
preveni arderea ciocolatei. Este în regulă dacă zahărul pare granulat; se va
dizolva in timpul coacerii. Lăsați umplutura deoparte timp de 20 de minute să
se răcească și să se îngroașe ușor.
Împărțiți aluatul în jumătate:
Folosiți un cuțit ascuțit sau o racletă pentru aluat
pentru a împărți aluatul în jumătate. Se lucrează cu câte o bucată de aluat,
păstrând cealaltă, acoperită, la frigider.
Întindeți aluatul:
Pudrați ușor partea de sus a aluatului cu făină. Cu un
sucitor întindeți aluatul într-o formă dreptunghiulară, în funcție de
dimensiunile tăvii.
Întindeți crema de ciocolată:
Se toarnă jumătate din umplutura de ciocolată pe aluat
și se folosește o spatulă pentru a o întinde uniform pe întreaga suprafață a
aluatului.
Rulați aluatul:
Rulați aluatul într-o spirală lejeră, începând cu
capătul scurt cel mai apropiat. Înfășurați aluatul rulat cu folie de plastic și
băgați-l la congelator timp de 10 minute.
Între timp, rulați și umpleți al doilea aluat urmând
aceeași metodă. Transferați al doilea aluat la congelator în timp ce pregătiți tăvile.
Pregătiți tăvile:
Ungeți generos două forme de pâine cu unt. Tapetați tăvile
cu o bucată de hârtie de pergament, lăsând câțiva centimetri deasupra formei.
Răsuciți cozonacoo:
Scoateți o bucată de aluat din congelator și tăiați-o
pe jumătate pe lungime cu un cuțit ascuțit sau o racletă pentru aluat.
Puneți capetele împreună și răsuciți jumătățile una
peste alta de câteva ori, răsucindu-le împreună într-o spirală. Partea tăiată a
aluatului cu straturile de ciocolată va fi expusă.
Transferați ușor cozonacul într-una dintre formele
pregătite și acoperiți cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucătărie.
Repetați cu a doua bucată de aluat.
Lăsați aluatul să crească la temperatura camerei până
aproape că își dublează volumul, 1 1/2 până la 2 ore.
Pre-încălziți cuptorul:
Când cozonacii sunt aproape gata de coacere,
preîncălziți cuptorul la aproximativ 180°C.
Coaceți cozonacii:
Scoateți folia de plastic și coaceți cozonacii timp de
35 de minute sau până când devin aurii deasupra.
Pregătiți siropul:
În timp ce cozonacul se coace, pregătiți siropul.
Într-o cratiță mică, la foc mediu, aduceți zahărul și apa la fiert. Gătiți până
când zahărul s-a dizolvat complet. Opriți focul și lăsați-l deoparte.
Ungeți cozonacii cu sirop:
Imediat ce cozonacii s-au copt, folosiți străpungeți
cozo
nacii în mai multe locuri.
Folosiți o pensulă de patiserie pentru a îi unge
generos cu sirop – folosiți întreaga cantitate pentru cei doi cozonaci.
Răciți:
Lăsați cozonacii să se odihnească în formele lor timp
de 10 minute, să se răcească ușor și să absoarbă siropul. Nu le lăsați în forme
mai mult de 10 minute, altfel se pot lipi.