Wusthof Cutitul bucatarului 20 cm - Classic Ikon

 
499.00 lei
4596-7/20
in stoc
+
Puteti comanda si la telefon:
0733.054.248
Favorite

Descriere

Cutitul bucatarului 20 cm de la Wusthof, gama Classic Ikon - Made in Solingen, Germany.

Cutitul bucatarului – Este un cutit universal, multifunctional, de baza in bucatarie. Este cutitul folosit cel mai des. Lama sa lunga, lata si curbata va permite o utilizare profesionala. Poate fi folosit la tocare, taiere, strivire, aplatizare si pentru mutatul ingredientelor de pe tocator. Lama mai lunga va permite taierea unor contitati mai mari in acelasi timp (de exemplu se pot toca 3-5 morcovi deodata) acest lucru este foarte important pentru cresterea productivitatii bucatariilor localurilor.

Otelul Wusthof
Wusthof foloseste practic un singur tip de otel: X 50 Cr Mo V 15, perfect pentru cutitele forjate (gamele Classic Ikon si Classic), insa pentru cutitele neforjate (gamele Silverpoint si Gourmet) otelul folosit are doar un singur procent de Crom mai putin.
Este un aliaj special perfect pentru cutite, concluzie la care s-a ajuns in urma vastei experiente a companiei. Codificarea de mai sus a otelului are urmatoarea semnificatie: X – otel inoxidabil; 50 – 0.5% Carbon important pentru duritate; Cr – Crom pentru rezistenta la oxidare; Mo – Molibden mareste duritate si rezistenta la coroziune; V – Vanadiu, pentru duritate si rezistenta taisului; 15 – Proportia de crom din aliaj, respectiv 15%.

Cutit forjat – Acesta se remarca printr-un cap de maner la imbinarea acestuia cu lama, din acelasi metal deoarece la inceput se formeaza prin taiere dintr-o platbanda din otel X50CrMoV15 un blank dreptunghiular care apoi este puternic incalzit in zona de mijloc, deformat plastic pt a crea un surplus de grosime in zona capului de maner si apoi este forjat prin presare la cald pentru a densifica structura cristalina si a forma zona ingrosata. Dupa aceea folosing o tehnologie robotizata de taiere laser se face si decupajul grosier dupa profilul cutitului. Apoi piesa intra intr-un cuptor la 1050 grade Cesius (temperatura aflata putin peste temperature critica a aliajului) pentru 15 minute cu scopul rearanjarii structurii cristaline a metalului urmata de calirea acestuia printr-o racire controlata timp de 2 minute pana la 60 de grade Celsius. Pasul urmator este revenirea structurii metalice prin coacere la 200 grade Celsius timp de 45 de minute. In acest moment avem practic cutitul nefinisat cu duritatea optima de 58 HRC (Rockwell). Urmatorii pasi sunt finisarile succesive, aplicarea manerelor nituite cu nituri de inox si finalizarea taisului.

Plusurile cutitelor forjate (gamele Classic Ikon si Classic) fata de cele ne-forjate (gamele Silverpoint si Gourmet) sunt urmatoarele:

  • Duritatea mai mare (58 HRC vs. 56 HRC) - isi pastreaza taisul pentru mai mult timp (dar au tendinta sa fie mai casante)
  • Sunt ascutite la 14 grade pe fiecare parte de roboti si taisul rezultat este perfect liniar cu margini fatetate drept - efort mai mic la taiere
  • Au greutatea mai mare - efort mai mic la taiere
  • Capul de maner ("bolster") format la forjare creaza un balans excelent al cutitului - fapt preferat de profesionisti deoarece usureaza la maxim miscarile optime de taiere
  • Niturile de inox nu se corodeaza precum cele de aluminiu - nu se formeaza in timp spatiu pentru acumularea bacteriilor.

Scala de rezistenta Rockwell (HRC) – metoda de masurare Rockwell a rezistentei confera o metoda foarte convenabila de comparare a materialelor. Practic un dispozitiv special masoara adancimea la care materialul este penetrat de un con de diamant la aplicarea unei anumite presiuni. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat materialul este mai dur (isi pastreaza cu usurinta taisul, insa este si mai dificil de ascutit si devine mai casant).

PEtec – Precision Edge Technology
Este un sistem complet automatizat si robotizat de ascutire a cutitelor in care lamei neascutite i se scaneaza marginea urmand ca robotul sa se autoprogrameze pentru ascutirea acesteia.
Avantajele acestui sistem este ca fiecare lama este asutita perfect si taisul are aceeasi calitate oriunde pe toata lungimea sa; taisul este format din linii drepte, nu curbe (vezi imagine secundara), ceea ce este un factor calitativ suplimentar, aproape la fel de bun ca la lamele de ras; muchea taisului are f putine micro-iregularitati ceea ce rezulta intr-un efort mult mai mic la taiere decat o lama ascutita manual.

Lama dreapta cu tais drept – Acesta este modelul cel mai des folosit. Cutitele cu astfel de tais creeaza taieturi curate si netede, fara zdrentuiri sau ruperi indiferent daca materialul taiat este moale sau tare.

Intretinere si pastrare
- Curatati cutitele imediat dupa utilizare
- Folositi apa calda, o carpa/burete moale si un un detergent de vase neagresiv
- Uscati-le cu grija
Din punct de vedere tehnic toate cutitele Wusthof pot fi spalate in masina de spalat vase (cu exceptia cutitelor cu maner de lemn)
De ce cutitele de calitate nu ar trebui spalate in masina de spalat vase?
In masina de spalat vase tacamurile si implicit si cutitele sunt asezate intr-un cos. In timpul ciclului de spalare lamele se pot atinge una de alta sau de alte obiecte metalice si astfel se pot deprecia. Cu taisul lor ascutit cutitele pot perfora stratul de plastic cu care este acoperit metalul din care este facut cosul masinii de spalat vase. Acest lucru poate sa duca la aparitia ruginii. Pe de alta parte, daca masina de spalat vase nu este pornita imediat dup ace cutitele au fost asezate in cos resturile alientare raman in continuare pe ele (condiment, sosuri, sucuri) care pot ataca metalul lamelor. Pot aparea pete sau taisurile pot fi corodate.

Istoricul companiei

Compania Wusthof a fost infiintata in 1814 in celebrul oras Solingen din Germania. Peste 350 de angajati lucreaza in 3 fabrici din Solingen sub sigla acestei companii. Toate cutitele sunt fabricate 100% in Solingen. In prezent este una din cele mai moderne fabrici de cutite din lume, ultra-automatizata, peste 100 de roboti industriali sunt folositi in procesele de productie. Compania este in continuare in proprietatea familiei, in prezent a reprezentatilor celei de a 7-a generatii, Harald si Viola Wusthof. Compania este specializata in productia de cutite profesionale bucatarii profesionisti, pentru amatorii cu aspiratii inalte dar si pentru iubitorii lucrurilor de calitate. Produsele sunt distribuite in peste 80 de tari. Logo-ul companiei – Tridentul – a fost prima oara marca inregistrata la Berlin in 1895, in acest moment este marca inregistrata in majoritatea tarilor. Tridentul reprezinta cele 3 caracteristici de lucru care sunt indreptate in aceeasi directive: Pasiune, Meticulozitate, Perfectiune.
Solingen – un mic oras care acopera peste 700 de ani de istorie a productiei germane de tacamuri si a tuturor felurilor de unelte si arme taietoare, se afla la 35km nord de Koln. Reprezinta unul din cele mai reprezentative sectoare industriale din Germania, se bucura de o recunoastere mondiala multumita materiilor prime de cea mai buna calitate si a lucratorilor specializati si calificati organizati de foarte timpuriu in ghilde mestesugaresti (1401). Cutitele si foarfecile produse in Solingen au o calitate exceptionala. Primele produse au fost in fapt sabii pentru cruciadele episcopului din Koln in anul 1250 (anterior documentarii istorice a orasului – 1374).

Specificatii

Brand:
Wusthof
Cod bare:
4002293159645
Colectie:
Classic Ikon
Grupa:
Cutite Europene