Kai Shun Nagare Cutitul Paine 23cm

 
1,680.00 lei
in stoc
+
Puteti comanda si la telefon:
0733.054.248
Favorite

Descriere

Cutitul paine 23cm de la KAI, gama Shun Nagare - Made in Japan.

Shun Nagare este o noua gama de cutite japoneze de la KAI.

Nucleul cutitului, care formeaza de altfel si taisul este fabricat dintr-un otel japonez special numit VG-Max. In acest moment, otelul VG-Max este utilizat numai de compania KAI in exclusivitate. Acest otel uluitor are o duritate de 61 +/- 1 HRC si este ascutit la un unghi total de 15-16° grade. Din cauza duritatii sale extreme, acest metal risca si se rupa si din acest motiv KAI foloseste otel tip Damasc in numar de 36 de straturi pe fiecare latura a lamei (in total 72 de straturi) pentru a proteja lama la rupere si la coroziune. Ergonomicitatea manerului este uluitoare, cu forma optima in lemnul pakka.

Fiecare cutit Shun Nagare este unic prin punerea in valoare a granulatiei tip Damasc a celor 72 de straturi de otel, o piesa de arta care intersecteaza mestesugul, tehnologia si designul. Inspirati de arta fabricarii sabiilor de samurai, metalurgii companiei KAI pot fabrica aceste extraordinare cutite de bucatarie si in formele traditionale europene.

Manerul este fabricat din lemn de Pakka laminat foarte fin finisat provenit din esenta de pin japonez, are o forma ergonomica ce promite o manuire usoara pentru dreptaci sau stangaci in mod similar. Lama este prelungita in maner dand o senzatie de control si siguranta perfecte.


KAI este o companie fondata in 1908 in orasul Seki, Japonia. Compania are in prezent sediul central in Tokyo dar productia a ramas in Seki.

De sute de ani orasul Seki este cunoscut ca Mecca sabiilor in trecut si a cutitelor si diverselor unelte taietoare japoneze in prezent, in vremuri de pace.

KAI foloseste in productie numai lucratori foarte calificati si cu experienta si un sortiment de oteluri japoneze inalt aliate de ultima generatie pe care le finiseaza in metode manual traditionale.

Cutitele japoneze sunt recunoscute pentru oferirea unei experiente uluitoare in utilizare dedicate celor mai delicate feluri de mancare care sunt bazate pe taieri precise, curate si ordonate.

Este strict interzis sa spalati cutitele KAI in masinile de spalat vase.

Productia cutitelor este manuala, presupunand aproximativ 50 de procedee de lucru (in functie de model si gama). Aceste 50 de procedee pot fi grupate in cateva etape majore: impaturirea straturilor de otel, forjarea materialului manual la cald, sudarea partii interioare a manerului, montarea manerului, polizarea grosiera a manerului, lustruirea fina a lamei, marcarea, finisarea manerului, ascutirea finala.

VG-Max – este cel mai recent aliaj din gama VG, marind proportiile elementelor secundare din otel (mai mult carbon pentru duritate si durabilitate, mai mult crom pentru rezistenta la uzura si coroziune, mai mult cobalt pentru duritate, tungsten pentru finetea suplimentara a taisului, molibden pentru rezistenta la coroziune si duritate, vanadiu pentru rezistenta la impact si pentru formarea carburilor de vanadiu care imbunatatesc performanta de taiere. Duritatea VG-Max pe scara Rockwell este tot 60-61, la fel ca la VG-10 insa lama este mult mai rezistenta si isi pastreaza si mai mult timp taisul perfect.

Ce este lemnul Pakka?

Cele mai multe manere ale cutitelor KAI sunt confectioante din lemn Pakka care este un material premium pentru aceasta utilizare, confectionat din lemn de esenta tare impregnat cu rasina. Rasina confera rezistenta la umezeala si duritate, factori extrem de importanti pentru cutitele de bucatarie. Slefuirile successive pana la cele mai fine rugozitati aduc un aspect stralucitor suprafetelor Exact ca in cazul lemnului natural, nu exista doua bucati identice de lemn Pakka.

Scala de rezistenta Rockwell (HRC) – metoda de masurare Rockwell a rezistentei confera o metoda foarte convenabila de comparare a materialelor. Practic un dispozitiv special masoara adancimea la care materialul este penetrat de un con de diamant la aplicarea unei anumite presiuni. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat materialul este mai dur (isi pastreaza cu usurinta taisul, insa este si mai dificil de ascutit).

Finisarea tip Damasc a otelului – acest tip de otel este obtinut prin stratificari succesive de oteluri cu compozitii mai mult sau mai putin diferite, urmand apoi forjarea acestora intr-un singur bloc unitar. Cele mai multe cutite din gamele Shun Nagare au 72 de straturi de otel care invelesc un nucleu de otel VG-Max. Pe masura ce maestrii de la KAI finiseaza lama bruta subtiind metalul de la partea fara tais catre tais se dezvaluie interesantele modele. Pentru a le accentua acestia sableaza si trateaza cu acizi suprafetele. Sablarea confera textura suprafetei, astfel incat alimentele taiate nu se lipesc de lama si se reduce rezistenta la taiere. Rezultatul tratarii cu acizi a suprafetelor prin prisma faptului ca diferitele oteluri nu reactioneaza la fel, de exemplu straturile cu mai mult carbon trec catre o nuanta mai inchisa la culoare, pe cand straturile bogate in nichel raman argintii, aceste straturi alternative vizibile pun in vaoare un aspect unduitor si fluid al metalului. Straturile de otel in tehnica Damasc sunt foarte frumoase, ele protejeaza nucleul dur al lamei de provocarile fizice si chimice ale utilizarii. In Japonia aceasta metoda de fabricare a lamelor este cunoscuta sub numele de "kasumi". Kasumi inseamna ceata, pentru ca unele straturi de otel dau un interesant aspect cetos pe nucleul metalic. Aceasta metoda de manufacturare confera un mix perfect de propietati: un tais extrem de ascutit si o mare usurinta in ascutire. Aceasta metoda este extreme de asemanatoare cu metodele de manufacturare a sabiilor de samurai.

Intretinere si pastrare

1.Inainte de prima utilizare clatiti cutitele KAI cu apa calda.

2.Imediat dupa fiecare utilizare curatati lamele cu mana sub un jet usor de apa si uscati-le cu o carpa moale; nu folositi solutii de curatare agresive!

3.Clatiti imediat substantele agresive/corozive de pe lama imediat dupa expunere (cum ar fi de exemplu zeama de lamaie)

4.Niciodata sa nu spalati cutitele KAI in masina de spalat vase! Acest lucru va afecta nu numai aspectul lor dar si taisul lor.

5.Nu taiati pe suprafete de lucru din granit sau sticla, acest lucru va afecta taisul chiar si al celor mai dure oteluri. Utilizati de preferinta suprafete de taiere din lemn sau plastic cu duritatea cel mult medie.

6.Cutitele KAI cu manere de lemn nu trebuie sa stea prea mult in apa. Ocazional aplicati un strat de ulei neutru pe suprafetele de lemn (cel mai bun pentru aceasta este uleiul de musetel).

7.Cand pastrati cutitele asigurati-va ca taisul lor nu va intra in contact cu niciun obiect metalic pentru a le pastra taisul. Pastrati cutitele in teci, huse sau suporturi.

Cutite japoneze Vs. Cutite europene

Domeniul cutitelor de bucatarie este in general redus la comparatia dintre cutitele Europene si cutitele Japoneze, fiecare tip de producator oferind informatiile sale. Pentru a intelege mai bine diferentele din aceste doua mari genuri de cutite este bine sa studiem putin tipicul fiecarei bucatarii.

Europa: tarile europene sunt mari consumatoare de carne, asadar cutitele sunt dezvoltate in directia acestui consum, acestea sunt concepute mai mult pentru taierea carnii si sfaramarea oaselor, cu lame care tind sa fie mai groase, rezistente si ascutite iar echilibrul cutitului duce un pic mai multa greutate in fata.

Japonia: Mult mai focusata pe consumul de peste si vegetale/legume, cutitele japoneze permit o preparare ingrijita si atenta a alimentului. O lama subtire, exrem de ascutita este cea care respunde acestei necesitati, iar echilibrul lama-maner este mult mai uniform.

Avantajul cutitelor japoneze este ca stratul-nucleu interior este extrem de dur (59-64 HRC) si cand sunt bine intretinute va ofera placerea utilizarii unei lame exceptional de ascutite pentru foarte multi ani.